Karlín se stává nejprogresivnější částí Prahy

Main Point Karlín

Main Point Karlín Zdroj: archiv

Karlín během posledních let radikálně změnil svůj vzhled. Povodně, které se touto městskou částí prohnaly v roce 2002, zahájily obrovský stavební a modernizační boom, díky němuž je Karlín nyní nazývám nejprogresivnější části Prahy.

„Lidé, kteří znali Karlín před povodněmi v sedmdesátých až devadesátých letech minulého století by ho dnes asi nepoznali. Vyrostlo zde mnoho kancelářských a administrativních budov, ale i budov pro bydlení a do této čtvrti, dříve poměrně opomíjené, možná i zavrhované se vrátil život a dnes je to opravdu dobrá adresa k bydlení,“ řekl pro televizi Metropol starosta městské části Prahy 8 Jiří Janků.

Nových budov, které v Karlíně vyrostly, je mnoho, příkladem za všechny může být budova společnosti Kooperativa, jež se v roce 2011 stala nejkrásnější administrativní budovou světa nebo budovu v Šaldově ulici inspirovanou českým kubismem.

Obrovský nárůst nových budov a s ním spojený příliv nových lidí zapříčinil i rozvoj drobného podnikání. Vyrostla zde celá řada restaurací, kaváren i menších hospůdek. „Karlín je zkrátka v současné době místem, kde je příjemné jít posedět s přáteli, na kafe nebo na procházku. Je to úplně jiné místo než třeba před třiceti lety,“ uvedl starosta.