Kauza lihové mafie. Žaloba míří na sedm lidí v čele s Březinou

Zlínský podnikatel Radek Březina, údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem.

Zlínský podnikatel Radek Březina, údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem. Zdroj: ctk

Případ takzvané lihové mafie, kterou údajně vedl zlínský podnikatel Radek Březina, míří k soudu. Státní zástupce dnes podal k olomouckému krajskému soudu obžalobu na sedm lidí, podle něj byli členy organizované zločinecké skupiny. Stát podle policie připravili při nelegálních obchodech s lihem o rekordních 6,7 miliardy korun.

Kauza by se měla spojit s projednávaným případem u olomouckého krajského soudu, před nímž Březina stojí kvůli utajeným skladům s lihem, uvedli žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Obžaloba byla podána na sedm lidí, u osmého jsme rozhodli o zastavení trestního stíhání, neboť během vyšetřování zemřel. Obžalováni jsou z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní,“ řekl státní zástupce Miroslav Stoklásek. Tři z obviněných požádali o status spolupracujícího obviněného, žalobce jej přiznal dvěma z nich. „Status byl u nich nastaven, jestli jim bude skutečně přiznán, je otázka dalšího dokazování. V případě třetího zákonné podmínky splněny nebyly,“ doplnil státní zástupce.

Obžalovaným hrozí až 13 let

Podle žalobce Petra Šeredy obžalovaným, kteří byli pozatýkáni letos v lednu, hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. „Trestná činnost je zaznamenána od roku 1998 do roku 2013,“ řekl Šereda. Podle obžaloby čistili technický líh, minimálně 1,3 milionu litrů, a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, které prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích. „V tajných úložištích bylo uskladněno dohromady přes 2,6 milionu litrů lihu,“ doplnil Šereda.

Podle Stokláska jsou tři z obviněných stále ve vazbě. Kromě Radka Březiny by mělo jít podle informací ČTK o bývalého šéfa společnosti Morávia-Chem Radovana Dalajku a jejího jednatele Radka Menšíka. Po policejním zátahu ve vazbě skončil i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, který byl už propuštěn na svobodu. Z vazby se dostal také Březinův bratr Tomáš.

Březina figuruje i v dalším případu krácení daně

Březina je obžalován i v jiném případu krácení daně. S bratrem Tomášem a s Tomášem Pantlíkem se zodpovídá před olomouckým soudem ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun. Projednávání kauzy bylo zatím přerušeno. „Předpokládám, že na soudu budou věci spojeny a hlavní líčení bude vedeno nadále společně,“ doplnil Stoklásek. Soudce Eduard Ondrášek už dříve ČTK řekl, že žalobci vyhoví.

Kromě případu úniku daní v souvislosti s nelegálním lihem kriminalisté i nadále pracují na případu rozsáhlého ovlivňování svědků, který s touto kauzou souvisí. Vyšetřování této druhé části potrvá zřejmě ještě několik měsíců. Lidé v této skupině čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a nadržování.