Kluzké silnice, sníh a déšť zkomplikovaly dopravu

Tající sníh způsobil řadu problémů

Tající sníh způsobil řadu problémů Zdroj: ctk

Dopravu v Česku o víkendu komplikovalo sněžení, déšť a kluzké silnice. Na horách se k tomu místy přidal i silný vítr. Většina tahů byla ale s opatrností sjízdná, přesto policisté od rána vyjížděli k řadě nehod. Komplikace se nevyhnuly ani železniční dopravě, vlaky u Brna nabraly zpoždění kvůli odklízení sněhu na tamním nádraží.

Pro východní část republiky meteorologové navíc vydali varování před ledovkou, která by se hlavně na Moravě mohla tvořit až do pondělního rána.

Po ránu střídavě sněžilo a pršelo zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji. Teploty se tam navíc pohybovaly mírně pod nulou, silničáři proto upozorňovali na možné náledí. Podobně na tom byly i severní Čechy, kde náledí zkomplikovalo dopravu na Teplicku. Srazilo se tam kvůli němu osobní auto s nákladním, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Na Lounsku stála v kopci na karlovarské silnici číslo šest kolona kamionů, silnice u Lubence byla namrzlá.

S novým sněhem na silnicích se setkali řidiči v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a v Orlických horách nebo u Hlinska na Chrudimsku a Poličky na Svitavsku z něj vítr tvořil sněhové jazyky. Naproti tomu ve středních Čechách po nočním sněžení zůstal na většině silnic jen rozbředly sníh.

Sníh, mráz a mlha

Na Vysočině po ránu sněžilo a mrzlo a na dálnici D1 tam museli řidiči počítat i se sníženou viditelností. Na Třebíčsku sníh později vystřídalo mrholení, v Litohoři na kluzké vozovce havarovalo auto.

Sněžení a špatná viditelnost komplikovaly dopravu i na většině území Jihomoravského a Olomouckého kraje. Hasiči kvůli tomu vyjížděli například k nehodě v Tršicích u Olomouce, kde auto sjelo ze silnice a narazilo do plotu. V nedalekém Grygově se srazily dva vozy a záchranáři do nemocnice převezli jednoho zraněného. Poblíž Brodku u Přerova hasiči vyprošťovali z havarovaného auta řidiče, který na zasněžené silnici nezvládl řízení a sjel do potoka.

Počasí ztížilo práci i hasičům, kteří likvidovali požár rodinného domu v Babicích nad Svitavou. Kvůli zasněžené vozovce museli požádat o pomoc silničáře.