Koalice v Praze je mrtvá, strany hledají nové partnery

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v Praze po roce vládnutí definitivně skončila. Všechny strany chtějí hledat nové partnery. Do hry tak vstupují uskupení, která po loňských volbách skončila v opozičních lavicích. A variant, jak složit koalici, se nabízí celá řada, včetně menšinové vlády. Čeká se především na to, zda se nejsilnější, ale názorově nejednotný klub ANO udrží pohromadě.

Klub ANO je podle zdrojů z magistrátu rozdělen na příznivce primátorky Adriany Krnáčové a na lidi, kteří jsou nakloněni bývalé předsedkyni pražské buňky, vlivné političce Radmile Kleslové. Podle místopředsedy krajské organizace Matěje Fichtnera je však klub jednotný. „Ale samozřejmě jsou tam určité komunikační nesrovnalosti, které dalším jednáním doufám, že odpadnou,“ připustil.

Jednotu do řad zastupitelů za ANO by měl vrátit nový předseda pražského hnutí, který vzejde ze sobotního regionálního sněmu. Horkým kandidátem je ministr obrany Martin Stropnický, kterého prosazuje předseda ANO Andrej Babiš.

Sílící krize v magistrátní koalici vyvrcholila na konci října odvoláním některých radních ze všech tří stran. Od té doby se koaliční vyjednavači neúspěšně pokoušeli důvěru obnovit. Rozpory se projevily i na dvakrát přerušeném zasedání zastupitelstva, na němž členové koalice hlasovali proti sobě. Po dnešní schůzce pak vyjednávači označili koalici za mrtvou.

Trojkoalice podle primátorky ohrozila schvalování rozpočtu na příští rok. „Naše důvěra k Trojkoalici je na bodě mrazu a za této situace si nedovedeme představit další spolupráci,“ řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina. „Rozvod po roce soužití svědčí o neschopnosti kompromisu ze strany některých zástupců ČSSD, a ne o nedůvěře, o které ČSSD mluví,“ tvrdí předseda pražské Strany zelených Ondřej Mirovský.

Radní všech tří stran zatím zůstávají ve funkcích, byť v oslabeném sedmičlenném složení. Co bude dál, není jasné. Členy rady může odvolat jen zastupitelstvo. Přerušené zasedání bude pokračovat 26. listopadu.

Opoziční strany a uskupení dnes vyjádřily ochotu podílet se na vládě v Praze. Čtyřčlenný klub Pirátů začali jednat|jednal s TOP 09, která v loňských volbách skončila na druhém místě. Dohodnout by se Piráti byli schopni i s Trojkoalicí.

Pro získání většiny v zastupitelstvu by pak ovšem byla nutná ještě podpora nezávislých členů zastupitelstva a zřejmě i zastupitelů za ODS. Situací by mohl zcela zamíchat případný rozpad nejsilnějšího klubu ANO, který i přes nesouhlas vedení strany stále vede Michal Hašek, blízký spolupracovník Kleslové. Objevily se i informace, že by tak ANO mohlo přijít nejen o post primátora, ale stejně jako v jiných krajích i o účast ve vládě nad městem.

Sobotka: Koalice v Praze působila dojmem chromé kachny

Koalice na pražském magistrátu působila podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky už delší dobu dojmem chromé kachny, uvedl v reakci na definitivní rozpad koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Nyní je podle Sobotky třeba začít jednat s čistým stolem. Na tahu je teď hnutí ANO, míní.

Sobotka uvedl, že se ČSSD snažila udržet koalici při životě, což už ale není možné, protože koaliční strany hlasují v podstatných věcech odlišným způsobem.

„Je potřeba začít jednat znovu, s čistým stolem a na tahu je ANO, které má primátorku a nejsilnější klub,“ uvedl také. Sociální demokracie je podle Sobotky připravena s ANO komunikovat a hledat řešení. To ale musí být dostatečně stabilní.

Koalice byla v těžké krizi po odvolání radních
Výběr hlavních událostí v koalici na pražském magistrátu (koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice - SZ, KDU-ČSL a STAN - dnes definitivně skončila):
10. a 11. října 2014 - Komunální volby v Praze vyhrálo ANO před TOP 09, Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), ODS, ČSSD, KSČM a Piráty. Vytvořená koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice obsadila v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

26. listopadu 2014 - Novou pražskou primátorkou byla zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

16. ledna 2015 - Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Praze rozhodnutí o pozastavení účinnosti pražských stavebních předpisů. Stalo se tak po bouřlivé roztržce, kterou kvůli regulaci reklamy, kterou předpisy přinášely, vyvolala billboardová lobby. Ministerstvu vadilo mimo jiné to, že předpisům chybělo schválení Evropské komise.

3. února 2015 - Pražské ANO a ČSSD požádaly o odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). V lednovém hlasování zastupitelů ohledně tendru na odpady za 13 miliard korun Stropnický pro návrh ruku nezdvihl. Koalici nakonec zachránila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová.

17. února 2015 - Rada hlavního města Prahy po čtvrt roce od uzavření koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice schválila její programové prohlášení.

- Členové koalice našli smír v dohodovacím řízení ohledně stavebních předpisů. Rada schválila jejich novelizaci. Nové znění předpisů bylo přijato až v srpnu, v půlce září je Praha poslala ministerstvu pro místní rozvoj.

24. března 2015 - Radní odložili rozhodnutí o případném podání trestního oznámení na Stropnického, městu se nelíbí jeho údajná pochybení v souvislosti s novelizací stavebních předpisů. Stropnický na facebookový profil napsal, že se stal obětí „šikany“ ze strany magistrátu.

30. března 2015 - Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval Krnáčovou, aby odstoupila z funkce. Hrubě prý porušila zákony i zájmy Prahy tím, že ve sporu o nájem Škodova paláce vybírala právníky na doporučení protistrany.

13. dubna 2015 - Zastupitelský klub TOP 09 podal trestní oznámení na Krnáčovou kvůli výběru právníků v kauze Škodova paláce. O den později se TOP 09 a ODS nepodařilo prosadit návrh na její odvolání.

20. dubna 2015 - Stropnický oznámil, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice po několika týdnech ukončila spor, který kvůli němu vedla. Ostatní členové koalice ale tuto informaci odmítli.

9. června 2015 - Pražští radní schválili znění nových stavebních předpisů. Novela zamířila do připomínkového řízení, vyjádřit se tak k nim měly mít možnost všechny městské části.

18. června 2015 - Trojkoalice vyvolala dohodovací řízení (slouží k vyjasnění neshod) s ANO a ČSSD. Odůvodnila to porušením smlouvy při hlasování o novele vyhlášky o hazardu.

24. června 2015 - Vedení pražského ANO vyvolalo dohodovací řízení s Trojkoalicí; její zastupitelé prý porušili koaliční smlouvu, když nehlasovali pro koaliční návrhy.

11. srpna 2015 - Radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo něj do gesce primátorka Krnáčová.

20. srpna 2015 - Pražské ANO a ČSSD začaly v reakci na Stropnického vystupování v médiích požadovat jeho odvolání.

2. září 2015 - Předseda magistrátního klubu ANO Michal Hašek řekl, že Trojkoalice nedodržuje koaliční smlouvu a setrvání Stropnického v radě je neudržitelné. Stropnický předtím přišel o další kompetence.

3. září 2015 - Trojkoalice označila odebrání kompetencí Stropnickému za porušení koaliční smlouvy ze strany ANO a ČSSD.

23. října 2015 - Zastupitelé odvolali z funkce čtyři z 11 radních. Náměstka Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (obě ČSSD).

- Podle Krnáčové z ANO a podle sociálních demokratů koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice a STAN) trvá a měla by pokračovat, podle Trojkoalice už svazek není funkční.

27. října 2015 - Starostka Prahy 10 a donedávna místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová oznámila, že chce rezignovat na funkci předsedkyně pražského ANO. Předtím již rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

10. listopadu 2015 - Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice definitivně skončila. Zástupci ČSSD po jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici, příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva minulý týden.