Kočí: Půjčku jsem nepotřebovala, Bárta lže

Kristýna Kočí hovoří u soudu o obálkách

Kristýna Kočí hovoří u soudu o obálkách Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Jaroslav Škárka také od Bárty dostal obálku.
Kristýna Kočí přichází k soudu
Kristýna Kočí vchází do soudní síně
Kristýna Kočí
Vít Bárta přichází k soudu
6
Fotogalerie
Spor mezi bývalou šéfkou poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýnou Kočí a faktickým lídrem strany Vítem Bártou při projednávání před Obvodním soudem pro Prahu 5 přerostl v otevřenou hádku. Tu musel ukončit až soudce Jan Šott. Poslankyně vypověděla, že žádnou půjčku od Bárty nepotřebovala. Zpochybnila tak hlavní argument obhajoby, že Bárta politiky VV neuplácel, ale peníze jim pouze půjčoval. Kočí také posala, jak od Bárty dostala obálku s půl milionem korun.

Kočí řekla, že její finanční situace byla dobrá a proto žádné peníze navíc nepotřebovala. „Po snížení platu poslanců jsem měla téměř 85 tisíc korun čistého, další peníze dostáváme na bydlení a telefony. Jsem přesvědčena o tom, že každému poslanci to musí stačit. Kromě leasingu na auto nemám žádné jiné pohledávky,“ uvedla Kočí. Dodala, že pokud by peníze potřebovala, neřekla by si o ně Bártovi, ale požádala by rodiče.

Bárta měl podle Kočí skutečně nabízet poslancům dorovnání snížených platů. „Oto Chaloupka na jednání klubu vystoupil s tím, že jsme idioti, když jsme si snížení odhlasovali,“ konstatovala Kočí.

Byla jsem hysterická a bála jsem se, řekla Kočí

Poslankyně rovněž popsala okolnosti schůzky s Bártou, kde jí předal obálku s penězi. „Volala mi Bártova asistentka, že se mnou chce Bárta probrat materiály ke K9, ať tam jedu. Začali jsme po čtvrté. Bárta mi řekl, že má hlad, šli jsme do restaurace Austria,“ vypověděla Kočí. „Bárta mi řekl, že je potřeba, abych zase začala být loajální, tmelila klub a nebyla proti němu. A dodal, abych si to přepočítala,“ dodala.

Pak prý dostala strach, že by v obálce mohl být úplatek. Jela tedy k advokátce, aby jí dala peníze do úschovy a sepsala prohlášení. Až u advokátky obálku otevřela a zjistila, že je v ní půl milionu. „Byla jsem hysterická a bála jsem se jít na policii,“ řekla Kočí

Obhájce Bárty se Kočí zeptal, proč s podáním trestního oznámení váhala a chtěla podle svých slov celou záležitost řešit nejdříve bez médií a vnitrostranicky. Zároveň po ní chtěl přesnou citaci čestného prohlášení a smlouvy o úschově, které podepsala při odevzdání peněz advokátce.

Na to si ale poslankyně nemohla vzpomenout. „Obsah čestného prohlášení si nepamatuji, ale hlavní myšlenkou bylo popsat, že peníze patří panu Bártovi a že jsem si nechtěla ten půlmilion korun nechat,“ odpověděla Kočí.

John prý na poslankyni řval

Bárta chtěl vědět, proč Kočí neřešila situaci na setkání klubu VV 4. dubna, to znamená několik dní před podáním trestního oznámení. Pokud chtěla podle Bárty věc vyřídit vnitrostranicky, měla k tomu ideální příležitost. „Nechtěla jsem to řešit na poslaneckém klubu, kam nebyl pozván ani Jaroslav Škárka, ani Stanislav Huml. Navíc těsně po setkání byla svolána tisková konference, v takové situaci jsem k tomu nechtěla přistoupit,“ vysvětlila Kočí.

Kočí také popsala, jak na informaci, že dostala od Bárty úplatek, reagoval formální předseda VV Radek John. „Místo aby uhodil na Bártu, začal řvát na mě, jak jsem si mohla dovolit to dát do advokátní úschovy. Tak reagoval jako ministr vnitra,“ dodala Kočí.