Kocourek prý poslal miliony Key Investments už v roce 2002. To ale nepřiznal

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: Eduard Erben, E15

Bývalý ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) poslal podle deníku Dnes už v roce 2002 do společnosti Key Investments pět milionů korun. Když ale nedávno vysvětloval šestnáctimilionovou transakci své matky, která ho stála křeslo ve vládě, popřel, že by kdy byl klientem firmy.

Podle listu prošlo v letech 2002 až 2006 přes Kocourkův účet u Key Investments více jak osm milionů korun. Pak se vše přesunulo zřejmě do sesterské firmy na Slovensko, píše deník Dnes. Zda se jednalo o stejné peníze, které se později objevily na účtu Kocourkovy matky prý není jasné. Kocourek na žádost listu o vyjádření neodpověděl.

Kocourek by měl své finanční poměry doložit především proto, že v letech 2002 až 2006 byl poslancem a místopředsedou rozpočtového výboru. Poté také seděl v dozorčí radě ČEZ. Ten přitom Key Investments přidělil několik zakázek, píše deník.

Společnost také v minulosti získala do správy peníze od pražských městských částí, kde většinou vládla ODS. Například v roce 2010 si k firmě Key Investments dala zhodnotit 200 milionů korun Praha 13. U tamní organizace ODS je registrován také Kocourek, píše deník.

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odstoupením, zahájila na začátku listopadu zpráva deníku Dnes, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments a že o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourková je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu korun.

Kocourek důrazně popřel možnou korupci a novinářům poté řekl, uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou. S tou se prý vyrovnal.

Kocourek nabídl předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) demisi, kterou premiér přijal. V souvislosti s kauzou exministra vyslýchala protikorupční policie.