Koho podpoří neúspěšní kandidáti? Někteří ještě váhají

Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Výsledky prvního kola prezidentských voleb jsou ještě velmi čerstvé, dva úspěšní kandidáti již ale začali získávat první příznivce z řad vyřazených uchazečů. Zeman získal přízeň celé levice.

Podle očekávání se doprava a tedy ke Schwarzenbergovi přiklonili Zuzana Roithová a Přemysl Sobotka. U voličů ovšem získali slabou podporu a jejich hlasy tedy pro kandidáta TOP 09 nebudou rozhodující. Ostatní kandidáti se zatím jednoznačně nevyslovili, Miloš Zeman tak zůstává bez otevřeného podporovatele z jejich řad.

Kandidát ČSSD Jiří Dienstbier nejprve uvedl, že o tom, koho v druhém kole podpoří, se rozhodne až po jednání vedení sociální demokracie. „Žádáme občany, aby v druhém kole volby zvážili podporu Miloše Zemana jako kandidáta, který není spojen se současnou pravicovou vládní koalicí,“ prohlásil později předseda strany Bohuslav Sobotka.

Podle Dienstbiera jsou ale oba postupující kandidáti „v zásadě pravicoví“ a on nechce voličům doporučovat „menší zlo“. Jednání vedení strany se nezúčastnil navzdory tomu, že je jejím místopředsedou. Sociolog Petr Uhl pro Českou televizi řekl, že většina Diensbierových voličů se zřejmě přesune ke Schwarzenbergovi. V druhém kole jej bude volit i on sám.

KSČM, která v prvním kole prezidentských voleb neměla vlastního zástupce a nepodpořila ani některého z ostatních kandidátů, se v druhém kole postaví za Miloše Zemana. „Považuji od počátku za důležité soustředit se na podporu takových kandidátů, kteří nejsou nijak spojeni se současnou vládní koalicí,“ prohlásil předseda strany Vojtěch Filip.

O tom, koho doporučí svým voličům v druhém kole, se ještě nerozhodl Jan Fischer, který je druhým z kandidátů, kteří sice nepostoupili, ale přesto získali výrazný počet hlasů. Vladimír Franz se bude rozmýšlet během následujících 14 dní, připustil, že možná nepodpoří ani jednoho z postupujících kandidátů.

Výsledek prvního kola prezidentských voleb:

Kandidát Volební zisk (v %)
Zuzana Roithová 4,95
Jan Fischer 16,35
Jana Bobošíková 2,39
Taťána Fischerová 3,23
Přemysl Sobotka 2,46
Miloš Zeman 24,21
Vladimír Franz 6,84
Jiří Dienstbier 16,12
Karel Schwarzenberg 23,4

Čtěte také:

Prezidentský duel zřejmě svedou Zeman a Schwarzenberg

Zahraniční deníky o české volbě: oslava příznivců body-artu

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci: