Kolik stojí volby? NKÚ prověří náklady na jejich pořádání

Senátní volby 2014

Senátní volby 2014 Zdroj: ctk

Nejvyšší kontrolní úřad zahájí v listopadu čtyři kontroly. Jednou z nich bude i kontrola peněz vynakládaných na přípravu a konání voleb. Jen v loňském roce si volby podle státního závěrečného účtu vyžádaly 1,016 miliardy korun. Loni se uskutečnily troje řádné volby: do Evropského parlamentu, do obecních zastupitelstev a do třetiny Senátu. Kromě toho se dvakrát konaly doplňovací volby do Senátu a jednou nové volby do zastupitelstev obcí.

V roce 2013 vynaložil stát na všechny volby celkem 950 milionů korun. Občané volili hlavu státu v přímé volbě a konaly se také předčasné volby do Sněmovny. Celkové výdaje na všechny volby v roce 2010, kdy se kromě Sněmovny volilo do Senátu a komunálních zastupitelstev, představovaly miliardu a 56 milionů korun.

V návrhu rozpočtu na příští rok počítá vláda s výdaji na volby a na příspěvek politickým stranám 1,112 bilionu korun. Volit se bude do třetiny Senátu a také do krajských zastupitelstev.

Prezident NKÚ Miloslav Kala uvedl již loni v prosinci, že úřad se při sestavování plánu kontrol na letošní roku snažil vzít v potaz i to, co čím žije česká společnost. „Budeme dělat kontroly běžných výdajů úřadů, jako jsou třeba útraty za kancelářský papír nebo za nákup nábytku, ale také prověříme třeba to, kolik u nás stojí volby a zda jsou tyto prostředky investovány skutečně efektivně. V zemi, kde se chodí k volbám téměř každý rok, je tato otázka namístě,“ uvedl tehdy.

Volby organizuje vnitro

Úředníci kvůli této kontrole zamíří mimo jiné na Český statistický úřad, ministerstva financí a vnitra. Dokončit by ji měli v červenci příštího roku.

Organizaci voleb zajišťuje ministerstvo vnitra ve spolupráci s kraji a obcemi. U evropských a parlamentních voleb vnitro spolupracuje i s ministerstvem zahraničních věcí.

Kromě peněz na volby úřad prověří také peníze na obnovu a rozvoj státních kulturních zařízení, účetní závěrku ministerstva školství a hospodaření Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení.