Babiš je v argumentační nouzi, proti šéfovi GIBS odstartoval kampaň, říká expremiér Sobotka

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání bezpečnostního výboru

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání bezpečnostního výboru Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání bezpečnostního výboru
Bezpečnostní výbor jednal o šéfovi GIBS: Babiš se přel se Sobotkou (15.3.2018)
Bezpečnostní výbor jednal o šéfovi GIBS Murínovi: Expremiér Bohuslav Sobotka (15.3.2018)
4
Fotogalerie

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by nic neměnil na svém loňském rozhodnutí nezahájit proti řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalu Murínovi kázeňské řízení. Sobotka to řekl po jednání sněmovního výboru, který ve věci údajných Murínových pochybení vyslechl vedoucí státní zástupce.

 

Trváte na tom, že bylo v pořádku, když jste loni nezahájil proti šéfovi GIBS Michalu Murínovi kázeňské řízení?

Vůbec nejde o více než rok starý dopis olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana, který byl jako tehdejšímu předsedovi vlády adresován mně. Jde o to, že se vláda v čele s trestně stíhaným premiérem, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, snaží dehonestovat šéfa GIBS a dosáhnout tak změny ve vedení jedné z důležitých státních institucí. To by vláda v demisi v žádném případě dělat neměla.

Andrej Babiš ale tvrdí, že Murín vážně pochybil…

To, co se odehrává, je diskreditační kampaň, kterou premiér v demisi sliboval šéfovi GIBS v případě, že nebude sám rezignovat. Pan Murín řekl, že se s Andrejem Babišem sešel na dvou schůzkách, na nichž mělo zaznít: Buď odstoupíte, nebo budete mít ostudu. Nyní jsme tedy ve fázi ostudy, protože pan Murín odmítl podlehnout nátlaku. Důležité je na tuto hru neskákat, je to vrtěti psem. Má být odvedena pozornost od toho, co je podstatné.

A to je co?

Že se vláda v demisi snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami včetně GIBS. A už vůbec nemluvím o tom, že v čele vlády je trestně stíhaný člověk. Snaží se změnit vedení sboru, který odhaluje a vyšetřuje trestnou činnost policistů. Teoreticky může kontrolovat i vyšetřovatele kauz, s nimiž je současný premiér v demisi Babiš spojen.

Dnes jste spolu se členy sněmovního výboru pro bezpečnost vyslechl vedoucí státní zástupce. Podle Babiše argumentují tím, že GIBS měla chránit policisty, kteří pravděpodobně porušovali zákon. Přesvědčila vás jejich slova?

Vyjádřil jsem s k tomu před výborem. Musím říci, že argumenty žalobců nikterak nezměnili můj postoj k celé věci. Už před rokem jsem jako tehdejší premiér rozhodl o tom, že nezahájím kázeňské řízení proti panu Murínovi. A ani dnes bych na tom nic neměnil.

Takže nějaké nové skutečnosti na jednání výboru nezazněly? Stále jde o rok starý dopis Ivo Ištvana?

Nic nového jsem na výboru neslyšel. A to včetně nějakých nových argumentů, které by měly změnit moje rozhodnutí nezahajovat kázeňské řízení. Debata byla o věci, která je meritorně více než rok stará, což na výboru také zaznělo. Teď byla jen účelově vytažena, aby pomohla současnému premiérovi Babišovi, který je v argumentační nouzi, vyměnit vedení GIBS.