Komunisté o odvolání Filipa po volebním debaklu hlasovat nebudou

Vojtěch Filip (uprostřed).

Vojtěch Filip (uprostřed). Zdroj: ČTK

Ústřední výbor KSČM nebude jednat o možnosti odvolání předsedy strany Vojtěcha Filipa po nedávném neúspěchu ve volbách. Tento bod členové výboru vyřadili z programu svého jednání. Pro to, aby se výbor případným odvoláním předsedy strany zabýval, podle ní při schvalování programu nehlasovalo dost členů výboru.

Ústřední výbor se dnes sešel, aby zhodnotil výsledky voleb, po kterých Filip čelil výzvám k rezignaci. O návrzích na odvolání předsedy strany ale dnes výbor rozhodovat nebude, protože neschválil zařazení tohoto bodu na program jednání, uvedla mluvčí. Kolik členů výboru bylo pro a kolik proti, zatím neupřesnila.

Nejvyšší orgán strany mezi sjezdy má před sebou podle mluvčí dlouhou debatu. Řekla, že se řada členů výboru bude zřejmě chtít k různým věcem vyjádřit, i když se o nich nebude hlasovat.

Zástupci strany dnes při svém příchodu na výbor nechtěli možný vývoj jednání komentovat. Sám Filip už v pátek řekl, že očekává, že nejvyšší orgán strany mezi sjezdy návrhy na odvolání vedení neschválí. Nepočítal ani s tím, že by ústřední výbor svolal mimořádný sjezd.

Komunisté ve volbách přišli o své zastoupení v Senátu a ztratili 1200 obecních křesel. Filip přiznal, že výsledek voleb je zklamání. Podle něj ale za něj nesou odpovědnost funkcionáři na všech úrovních. Upozornil také na to, že ve srovnání s dalšími stranami mají komunisté stále relevantní počet mandátů na komunální úrovni a že typu voleb musí mimo jiné přizpůsobit kampaně.

K nejhlasitějším Filipovým vyzyvatelům patřil bývalý místopředseda strany Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart uvnitř KSČM. Její činnost je ale podle rozhodnutí pátečního výkonného výboru strany v rozporu se stanovami a KSČM poškozuje.