Komunisté tlačí na Babiše. Nevěří, že plán na vznik státní komerční banky dotáhne do konce

Vojtěcha Filipa zklamal Babišův plán na vznik státní banky.

Vojtěcha Filipa zklamal Babišův plán na vznik státní banky. Zdroj: Anna Vackova / E15

Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na vytvoření komerční banky v rukou státu není podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dostatečně přesvědčivý, aby jeho strana nadále tolerovala menšinovou vládu ANO a ČSSD. Filipovi také vadí, že je nereálné stihnout založit novou banku do konce volebního období.

Návrh na vznik komerční banky v rukou státu předal Babiš lídrům KSČM ve středu. Jednal s nimi potom, co se drtivá většina členů širšího vedení komunistické strany vyjádřila pro ukončení sněmovní tolerance menšinového kabinetu ANO a ČSSD. Dohodovací řízení by mělo skončit do příští soboty, kdy se sejde ústřední výbor KSČM.

Podle informací České televize a Deníku N Babiš komunistům předložil starší plán na vznik národní rozvojové banky, která má vzniknout na základech již existující Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). To se nelíbí předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi. "Nejsem přesvědčen, o tom, že je to materiál, který by měl sloužit k tomu, že bychom vládě ustoupili a dohodu o toleranci dál realizovali," řekl Filip pro Českou televizi.

Předsedovi KSČM na plánu vadí i to, že se nedá stihnout do podzimních sněmovních voleb. Legislativní proces, který by vznik banky umožnil, by podle něj trval šest měsíců. "A žádný takový zákon tady neleží," upozornil Filip.

Zklamaná z dokumentu předloženého premiérem je také komunistická předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny Miloslava Vostrá. "V tom materiálu není příliš konkrétních věcí," řekla Deníku N.

Podle ČT a Deníku N Babiš komunistům nedal analýzu toho, jak by nová banka mohla vypadat, ale předložil jim od loňska připravovaný návrh na zřízení národní rozvojové banky. Ta by mohla vzniknout transformací ČMZRB a byla by zaměřena především na úvěrování firem a samospráv. Pro zřízení takové banky by byla i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). "Pandemie ukázala obzvlášť, že nutnost státní banky je na místě," řekla ČT.

Ministerstvo financí Deníku N potvrdilo, že žádnou analýzu vzniku komerční banky v rukou státu nedělalo. Totéž tvrdí podle serveru i úřad vlády, který má také své expertní ekonomické oddělení.