Kontroverzní exstarosta Jančík se vrací. Míří na magistrát i tři radnice

Milan Jančík se vrací

Milan Jančík se vrací Zdroj: CTK

Bývalý člen ODS a exstarosta Prahy 5 Milan Jančík chce dobýt s Konzervativní aliancí pražský magistrát a tři pražské městské části. Zástupci strany budou kandidovat i do Senátu včetně Jančíka. Lídrem uskupení do pražského zastupitelstva je další politický matador, bývalý starosta Prahy 1, někdejší poslanec či náměstek primátora za ODS Jan Bürgermeister.

Kandidáty chce mít aliance také v zastupitelstvech Prahy 1, 5, 14. Kandidátní listinu však sestavila i v Klatovech. Jančík povede kandidátku v Praze 5, kde působil jako místostarosta i starosta, zároveň je na třetím místě magistrátní kandidátky. Do Senátu pak bude v Praze 5 kandidovat Jančík a v Praze 9 další bývalý člen ODS a exstarosta Prahy 14 Miroslav Froněk.

Kampaň chce strana spustit až po prázdninách a podle Jančíka, který je volebním manažerem, by náklady na ni neměly překročit milion korun. Peníze dostává aliance od členů a sympatizantů. Straně přispěl i Jančík, částku ale říct nechtěl.

Vládu Milana Jančíka v Praze 5 provázela řada kauz. Mezi nimi bylo například údajné najetí do strážníka po povodni v roce 2002, prodej pozemků Českých drah na Smíchově, sporný pronájem Ženských domovů nebo prodej obytného domu v Zubatého ulici.

O křesla v zastupitelstvu hlavního města se v podzimních volbách utká rekordních 31 uskupení, což je o osm více než před čtyřmi lety. Volby se budou konat na začátku října. Pražané budou v jednom volebním obvodu volit 65 zástupců, tedy o dva víc než v minulých volbách.