Kupní síla Čechu roste, Slováci jsou ale na tom lépe

Já jsem šéf!

Já jsem šéf! Zdroj: shutterstock

Nissan e-NV200, workspace, kancelář, video, honza
Kupní síla jednotlivých národů
Norská studie potvrdila: Z hodně práce zešílíte
4
Fotogalerie

Kupní síla obyvatel Česka po tříleté stagnaci roste a je nejvyšší za posledních deset let. V mezinárodním žebříčku 42 zemí podle kupní síly je ČR na 26. místě, kromě Slovinska a Slovenska ale Českou republiku v regionu letos předběhlo i Estonsko a Litva.

Úroveň kupní síly na obyvatele v České republice dosahuje 56,8 procenta průměru Evropy. Ukázala to studie společnosti GfK Czech Kupní síla v okresech a obcích ČR 2016.

Dohnat vyspělejší evropské země se ČR podle studie zřejmě v nejbližší budoucnosti nepodaří. V posledních sedmi letech kolísá index kupní síly obyvatel ČR podle momentální ekonomické situace mezi 51 a 59 procenty evropského průměru.

"Jsme na tom stále o něco lépe než většina dalších zemí středo a východoevropského prostoru. Před Českou republikou je však tradičně Slovinsko, již druhým rokem také Slovensko a v letošním roce i Estonsko a Litva," uvádí studie.

Autoři uvádějí, že zjednodušený pohled, který v minulosti rozděloval ČR z hlediska kupní síly na "bohatý západ" a "chudý východ", již neplatí. "Spíše by se dalo hovořit o bohaté metropolitní oblasti, kterou tvoří Praha a střední Čechy, doplněné o některé z krajských metropolí na jedné straně, a dvou problémových oblastech, kterými jsou severozápadní Čechy a severní Morava na straně druhé," uvádí dokument.

Mezi deseti okresy s nejnižším indexem kupní síly je pět z Čech a pět z Moravy. Nejnižší kupní sílu mají lidé v okresech Bruntál, Jeseník, Děčín, Teplice a Chomutov.

V posledních šesti letech výrazně stoupla kupní síla lidí Plzeňského regionu, některých oblastí středních Čech (Kolín, Kutná hora, Nymburk, Rakovník a Kladno) a na jižní Moravě, především na Blanensku, Hodonínsku a Znojemsku.

Praha v úrovni kupní síly na obyvatele zůstává s výrazným náskokem nejbohatším krajem i městem ČR. Nicméně její index proti průměru Česka v posledních sedmi letech o procento klesl - z 132,3 na 131,3 procenta českého průměru. Pomyslné nůžky, vyjadřující rozdíly v kupní síle mezi metropolí a dalšími oblastmi ČR, se již delší dobu nerozevírají.

Kupní síla obecně udává množství služeb a zboží, které lze při dané cenové hladině koupit za určité množství peněz. Kupní síla se měří pomocí cenových indexů.

Kupní síla jednotlivých národůKupní síla jednotlivých národů|zdroj: GfK