Lékový ústav ušetřil miliardu. Pomohly změny cen a úhrad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Změnami cen a úhrad léků dosáhl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za tři měsíce úsporu jedné miliardy korun. Přesně o tolik klesnou zisky farmaceutických firem, pacientů se úspory nedotknou, jak vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ušetřené peníze budou podle ministra využity na úhradu drahé léčby.

SÚKL od 1. března do 31. května prověřil ceny a úhrady sedmi přípravků; u tří již rozhodnutí nabylo platnosti a úspora letos dosáhne 464 milionů korun, uvedl ředitel ústavu Zdeněk Blahuta. U dalších čtyř nabudou platnosti nejpozději k 1. srpnu a úspora přesáhne půl miliardy korun. Jde o léky na tlak, cukrovku a deprese. Pacienti mají podle Blahuty zajištěno, že je vždy dostanou bez doplatku.

Pět ze sedmi přípravků bylo podle Blahuty ve správním řízení zařazeno na návrh Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Další návrhy na zkrácené revize VZP chystá,“ potvrdil náměstek pro zdravotní péči Petr Honěk.

Ministr ocenil intenzivní práci SÚKL na revizích, úspora bude podle něj využita například pro onkologicky nemocné či pacienty s roztroušenou sklerózou. „A můj úkol pro Státní ústav pro kontrolu léčiv je takový, aby do konce roku udělali všechno pro to, aby se úspora zdvojnásobila,“ prohlásil.

Další úspory odhalí hloubková revize cen a úhrad

Další potenciál úspor vidí Blahuta v současné hloubkové revizi cen a úhrad, která v předchozích letech nabrala velké zpoždění.

Vedle revizní činnosti se chce Blahuta zabývat také reexportem, tedy vývozem levně nakoupených léků do ciziny, kde je firmy prodají dráž. Způsobuje to výpadky dodávek pro české pacienty.

SÚKL chystá podklady pro novelu zákona o léčivech, která by umožnila sledovat přesnou strukturu uvedení léčivých přípravků na český trh a jejich pohyb na trhu. Pokud data ukážou, že na trhu je méně léků, než je běžná spotřeba, sdělí to SÚKL ministerstvu zdravotnictví. To by mohlo na určenou dobu vývoz takového léku zakázat.

Kde ty levné prášky jsou?