Lessy nařídil prošetřit postup policie v Janouškově nehodě

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: ctk

Policejní prezident Petr Lessy nařídil prošetření policejního postupu v případě vyšetřování nehody lobbisty Janouška, který v pátek svým autem srazil jedenapadesátiletou ženu a z místa nehody následně ujel. Lessy chce prověřit mediální spekulace o tom, zda policie postupovala správně, řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Lessy chce prověřit, jestli policisté neměli Janouška umístit do cely předběžného zadržení. Policie dnes nemohla lobbistovi předat obvinění, neboť podle informací médií neví, kde se podnikatel nachází. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová to označila za spekulace.

„Policejní prezident chce prověřit spekulace médií, jestli bylo postupováno správně v průběhu šetření dopravní nehody,“ řekla Kopecká. Postup policistů prošetří Úřad vnitřní kontroly, který je dohledovým orgánem policejního prezidia. Podle Kopecké bude chtít Lessy znát výsledky šetření co nejdříve. Ředitel pražské policie Martin Vondrášek dnes televizi Nova řekl, že prošetření považuje za standardní proceduru. „Zvolil jsem stejný postup svým odborem vnitřní kontroly,“ uvedl Vondrášek.

Janoušek v pátek svým autem nejprve narazil do vozu jedenapadesátileté vietnamské ženy. Řidička chtěla nehodu řešit, došla proto před lobbistovo auto. Podnikatel se ale rozjel a ženu srazil. Syn zraněné Vietnamky dnes České televizi řekl, že jeho matka má poraněnou hlavu, zlomená žebra a kotník, ale komunikuje. Žena byla převezena z jednotky intenzivní péče na anesteziologicko-resuscitační oddělení, sdělila dnes mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Policie v pátek nenechala Janouška v cele předběžného zadržení, podle mluvčí tak učinila proto, že vlivný podnikatel s muži zákona spolupracoval. „Podrobil se orientační dechové zkoušce, také souhlasil s vyšetřením v nemocnici, kam byl následně převezen,“ řekla mluvčí pražské policie Kropáčová. Janoušek také dobrovolně přišel podat policistům vysvětlení.

„Nezáleží na tom, že vyšetřujeme takovýto čin pana Janouška nebo kohokoli jiného,“ řekla Kropáčová. Policie podle ní musí k případu přistupovat stejně, jako kdyby šlo o jakéhokoli jiného občana „a úplně podle zákona“. Vlivný podnikatel se podle ní nikde neschovává, odmítla spekulace médií. Na otázku , zda policie ví, kde se lobbista nachází, ale odpověděla, že se k tomu nemůže vyjadřovat. „Já v tuto chvíli nesmím,“ dodala Kropáčová. „My jsme s podezřelým domluveni, aby se ve stanovený čas dostavil na stanovené místo k provedení dalších úkonů,“ řekl televizi Nova ředitel pražské policie Vondrášek.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter dnes varoval před možným nátlakem na ženu či její rodinu a vyzval k její policejní ochraně. Vondrášek uvedl, že do nemocnice za ženou vyslal své podřízené. „Samozřejmě se zabýváme i rizikem ohrožení poškozené.

O Janouškovi se v těchto dnech hovoří hlavně v souvislosti s odposlechy telefonních hovorů mezi ním, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou, které zveřejňuje deník Mladá fronta Dnes. Záznamy ukazují Janouškův silný vliv na pražskou politiku. Obsahem odposlechů se již začala zabývat policie.