Leteckým dispečerům v Rakousku a prý i v ČR záhadně mizely údaje

Letadlo Lufthansa

Letadlo Lufthansa Zdroj: BriYYZ/flickr

Leteckým dispečerům v Rakousku a v některých sousedních zemích, včetně Česka, údajně nedávno z radarových displejů dvakrát na bezmála půl hodiny záhadně zmizela data monitorovaných letadel. Žádné nebezpečí prý ale nehrozilo. Podle agentury AP o tom informoval rakouský úřad, který má na starosti bezpečnost letecké dopravy. Mluvčí českého Řízení letového provozu Richard Klíma ČTK sdělil, že potíže souvisely s cvičením v Maďarsku, jež se týkalo elektronického boje.

Marcus Pohanka z rakouské letové kontroly označil incidenty z 5. června a z 10. června jako bezprecedentní. Uvedl, že znenadání zmizely údaje o výšce, lokaci a identitě a další informace o celkem 13 letadlech nacházejících se nad Rakouskem. V obou případech na zhruba 25 minut.

Podle Pohanky se obdobné incidenty odehrály i v několika sousedních zemích. O prověření událostí byly požádány příslušné orgány Evropské unie. List Kurier napsal, že podobné problémy hlásili i letoví dispečeři v německém Mnichově a Karlsruhe a také v Praze.

Šlo o rušení?

Podle nejmenovaných expertů, které deník cituje, šlo zjevně o rušení mezi letadly a pozemní kontrolou. Pohanka to nechtěl komentovat a neupřesnil ani, o jaká letadla šlo. Naznačil jen, že alespoň u některých to vzhledem k výšce byly dálkové lety.

Dodal, že v žádné chvíli nehrozilo žádné nebezpečí. Byla okamžitě podniknuta opatření pro nouzovou situaci, včetně navázání hlasového kontaktu s piloty a rozšíření koridorů.

Podle Richarda Klímy komplikace souvisely s vojenským cvičením v Maďarsku, které se týkalo způsobu vedení elektronického boje. Jak potíže konkrétně vypadaly, zatím nevěděl. „Nebylo to nic, co by bylo významné. Nebylo to vyvoláno systémovou záležitostí,“ řekl ČTK.