LIDEM budou pokračovat ve vládě s ODS a TOP 09

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Vládní krize končí. LIDEM dali jednoznačně najevo zájem pokračovat v současném koaličním projektu. Strana tak zrušila své rozhodnutí z vlády odejít, které padlo před Vánoci po odvolání Karolíny Peake z postu ministryně obrany.

V rozhodnutí nejmenší vládní strany LIDEM došlo k očekávanému obratu. Vedení LIDEM totiž již před Vánoci rozhodlo, že straničtí ministři opustí kabinet k 10. lednu poté, co premiér Petr Nečas (ODS) po pouhých osmi dnech ve funkci odvolal Peake z postu ministryně obrany kvůli čistce, kterou na ministerstvu udělala den po nástupu. Své předvánoční usnesení o odchodu ministrů z vlády strana LIDEM dnes zrušila.

Přes svátky už ale Peake začala dávat najevo, že je proti odchodu do opozice. Liberální demokraté se nakonec minulý týden rozhodli vrátit se s partnery k jednacímu stolu. V reakci na toto rozhodnutí minulý čtvrtek rezignoval na funkci stranického místopředsedy poslanec Viktor Paggio. Tomu se nelíbilo, strana vyslala koaličním partnerům signál, že s nimi jednat chce. On sám prosazoval odchod z koalice.

Pro LIDEM nyní bude nyní nejdůležitější vyjednávání o nové podobě koaliční smlouvy, řekla vicepremiérka. Práce na ní by měla být hotova do konce měsíce. LIDEM chce prosazovat přijetí materiálů z protikorupční strategie, například zákona o úřednících, o státním zastupitelství či o financování politických stran, který má na stole vláda tento týden. „Za zásadní považuji také další nezvyšování daní v tomto volebním období a také to, aby byl přijat balíček redukující zbytné agendy,“ dodala předsedkyně LIDEM. Své působení na obraně už Peake považuje za uzavřenou kapitolu.