Limity na Bílině vláda nejspíš prolomí, oznámil Mládek po příjezdu do Ústí

Zpředu ministr průmyslu Jan Mládek, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vystupují z vlaku, kterým přijeli do Ústí nad Labem na výjezdní zasedání vlády.

Zpředu ministr průmyslu Jan Mládek, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vystupují z vlaku, kterým přijeli do Ústí nad Labem na výjezdní zasedání vlády. Zdroj: ctk

Stovky horníků dnes přivítaly skandováním "zrušte limity" vládu v Ústí. Naopak heslem "zachovejte limity" se obraceli na ministry ekologičtí aktivisté. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) oběma rozděleným skupinám oznámil, že vláda nejspíše prolomí limity na dole Bílina a zachová je na dole ČSA. Demostrace zhruba 550 havířů skončila krátce před desátou hodinou dopolední. Kolem půl jedenácté se začali rozcházet zastánci zachování limitů těžby.

Ministr Mládek se nejprve pozdravil se starostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem, který čekal na vládu se skupinou ekologických aktivistů a obyvatel Litvínovska pod schody k budově krajského úřadu. Jiřetín by ohrozilo pokračování těžby na dole ČSA, který patří společnosti Severní energetická. „Na Bílině limity pravděpodobně nezachováme, není proto důvod,“ řekl Mládek. „Potřebujeme uhlí pro teplárny,“ dodal.

Ruku podal ministr poté i horníkům, kteří reagovali mohutným pískotem na oznámení, že se zřejmě neprolomí limity na dole ČSA. Rozhodování o budoucnosti těžby hnědého uhlí na severu Čech dominuje dnešnímu výjezdnímu zasedání vlády v Ústeckém kraji.

Podle informací ČTK jdou na jednání kabinetu dva návrhy, o nichž se bude pravděpodobně hlasovat. Protože vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor, bude mít zřejmě každý ministr možnost hlasovat pro jeden z návrhů. Oba návrhy, které má ČTK k dispozici, počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí.

V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem Mládka, aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí. Uhlí z lomu ČSA těží Severní energetická finančníků Pavla Tykače, Jana Dienstla a Tomáše Fohlera a v současných hranicích je důl takřka vytěžen, těží se v útlumu. Podle Severní energetické hrozí, že po roce 2022 bude nutné těžbu v této lokalitě zastavit. Za limity jsou odhadované zásoby asi 750 milionů tun uhlí.

Co bude dál s lidmi?

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) je pro pokračování těžby uhlí. Vláda podle něj musí přijmout další opatření v závislosti na svém rozhodnutí. „Protože nejde jenom rozhodnout o tom těžit - netěžit, ale pokud řekne netěžit, tak musí říci, co bude s těmi lidmi dál, co bude s naším krajem a jak se bude situace řešit,“ řekl před jednáním vlády hejtman.

Budoucnost chce řešit také jiřetínský starosta. „Je skvělé, že v projednávaném návrhu vůbec není prolomení limitů na dole ČSA, ale na druhé straně ta možnost, že by se k tomu mohli vracet každý rok, je samozřejmě strašná,“ uvedl Buřt. „Chceme požádat ministry, aby to rozhodnutí bylo trvalé, aby se k tomu vláda nevracela podle libovůle uhlobaronů nebo ministrů,“ dodal.

Na dole ČSA už několik let těžaři tlumí dolování. „Dva technologické celky jsme odstavili, další odstavíme v příštím roce. Pro vedení společnosti rozhodnutí vlády znamená pouze upřesnit detaily,“ řekla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. „Pokud budoucnost ukáže, že uhlí na lomu ČSA je potřeba, musíme si uvědomit, že jeho dodávky budou moci být obnoveny až kolem roku 2030 a ty náklady budou obrovské,“ poznamenala. Podle aktuálního útlumového plánu skončí těžba uhlí na ČSA po roce 2020.

„Je to zlé,“ komentoval slova ministra Mládka po skončení demonstrace jeden z organizátorů protestu Jiří Cingr. Atmosféra mezi horníky je podle něj velmi napjatá, proto bylo s podivem, že nakonec letěla vzduchem jen dvě rajčata. „Limity se stejně jednou prolomí, nikdo to uhlí v zemi nenechá,“ míní Jan Houdek, jenž přijel do Ústí po noční službě. „Nepřijeli jsme podpořit majitele, ale sami sebe,“ dodal s tím, že už teď je jasné, že nezaměstnanost v kraji poroste. Nyní je míra nezaměstnanosti v kraji 9,4 procenta a je dlouhodobě nejvyšší v zemi.