Macron navštíví koncem října Prahu, setká se se Zemanem i Babišem

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Francouzský prezident Emmanuel Macron. Zdroj: Reuters

Summit lídrů EU v Salcburku. Na snímku francouzský prezident Emmanuel Macron a český premiér Andrej Babiš.
2
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví 27. října Českou republiku, kam přicestuje ze Slovenska. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na Elysejský palác. V Praze se hlava francouzského státu setká s českým prezidentem Milošem Zemanen a premiérem Andrejem Babišem. Den předtím bude Macron v Bratislavě obdobně jednat se svým protějškem Andrejem Kiskou a premiérem Peterem Pellerinim.

Macron do Prahy přicestuje o víkendu, kdy vyvrcholí oslavy 100. výročí vzniku Československa. V sobotu 27. října se v Praze například bude slavnostně po opravě otevírat historická budova Národního muzea, kde bude zároveň zahájena Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava. Babiš na ni pozval řadu státníků, seznam potvrzených jmen úřad české vlády ale zatím nezveřejnil. Česká armáda již dříve uvedla, že v neděli 28. října se slavnostní přehlídky zúčastní americký ministr obrany James Mattis a piety na Vítkově Kiska.

Agentura AFP připomíná, že Česko a Slovensko vytvářejí spolu s Polskem a Maďarskem takzvanou visegrádskou čtyřku (V4), která se v rámci EU staví negativně k přijímání uprchlíků. Polsko a Maďarsko nynější francouzský prezident dosud nenavštívil.