Magistrát vyjednal skoro miliardovou slevu na nájemném ve Škodově paláci

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: CTK

Vedení Prahy se domluvilo s vlastníkem Škodova paláce, firmou Copa retail, na slevě z nájmu 860 milionů korun. Firma městu sleví z celkové částky, která se původně měla vyšplhat až na 4,4 miliardy korun za dvacetiletý nájem. Praha se v dohodě také vzdala opčního práva a prodloužila nájem o rok a půl. Palác, kde sídlí většina magistrátních úředníků, má Praha původně pronajatý od roku 2006 do roku 2026.

„V roce 2003 měl magistrát možnost budovu získat, ale o několik let později si jej pronajal za 4,4 miliardy korun. Již jako šéfka Transparency International jsem tuto soutěž rozporovala, ale neúspěšně. Jediným možným řešením bylo vyjednávat. Nesmyslnou kriminalizací a postojem kolegů z TOP 09 se to trochu protáhlo, když Prahu uvrhli v roce 2013 do nesmyslných procesů, které jsme prohráli,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová.

Podle radního Radka Lacka (ANO) se město a firma také dohodly na zastropování inflační doložky na maximálně 3,5 procenta ročně a Praha se vzdá opčního práva na případný odkup budovy. Nájemné nově nebude platit v korunách, ale v eurech. „Dochází k prodloužení nájmu o rok a půl,“ dodal Lacko. Smlouva tak skončí v červnu 2028.

„Ačkoliv jsme měli výrazně silnější právní pozici, naší hlavní prioritou a snahou bylo dosáhnout dohody. Ta pro obě strany znamená rozumný kompromis,“ prohlásila šéfka firmy Copa retail Abigail Schaefferová.

Dvě žaloby

Město v minulosti podalo kvůli nájemnému dvě žaloby, u soudu neuspělo. Radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) řekl, že město se také vzdá všech soudních sporů. Poté co Praha prohrála oba soudy proti Copa retail, právníci původně uvedli, že město podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zda bude po skončení smlouvy Praha hledat nové místo pro úředníky, nebo zda prodlouží nájem ve Škodově paláci, není jasné. „O tomto se bavit je předčasné,“ řekla Krnáčová. V minulosti se mluvilo o výstavbě nové vlastní budovy například na Florenci nebo na Knížecí v Praze 5.

Krnáčová při vyjednávání loni omylem zaslala svou korespondenci s Schaefferovu opozičnímu zastupiteli. V e-mailových zprávách obě ženy řešily výběr právníků, kteří budou město zastupovat. Opoziční TOP 09 kvůli tomu na ni podala trestní oznámení, které nedávno policie odložila.