Manželství v ústavě je cestou k totalitě, zabráníme tomu, říká předseda Pirátů Bartoš

Video placeholde

Kauza Dozimetr poškodila celou vládní koalici. Piráti přesto nehodlají vládu opouštět, říká predseda strany Ivan Bartoš. Hodlá nicméně zablokovat návrh na ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Dlouhodobou argumentaci svého ministerského kolegy Mariana Jurečky, že jde o ochranu tradiční instituce, označil za konzistentní hloupost. Podívejte sen na pořad Prostor X.

Důvodová zpráva k navrhované ústavní ochraně heterosexuálních manželství štve vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše nejen jako občana a politika, ale i jako absolventa oboru informačních věd. Je podle něj „vyfutrovaná“ způsobem, jaký je hodný dezinformátorů, a to ho uráží.

„Všechny státy na západ už rovnoprávnost sňatků stejného pohlaví mají a všechny státy na východ, není to jenom Rusko nebo Polsko, jsou to další v té oblasti, jdou cestou zpět. Teď se to fakt láme a je tady jedinečná šance si to prodiskutovat a ukázat, že patříme na Západ. Lidská práva a rovnost před zákonem má být,“ má jasno a znepokojuje ho, kdo všechno se vyslovil pro návrh, který pracuje se třicet let starými vědeckými studiemi, a jejich závěry navíc zkresluje.

„Musíme to zastavit, vláda k tomu nemůže dát neutrální stanovisko,“ říká. Za nešikovné přitom považuje i načasování sváru na dobu, kdy by měla Česká republika postupovat jednotně v otázkách energetiky, bezpečnosti, evropského předsednictví, rostoucích cen nájmu a dalších.

Kromě shody je podle něj v novém nastavení světa, které s sebou přinesl 24. únor, zapotřebí také přehodnocení dosavadních proklamací, což uznává, že může být pro některé strany bolestné. „V krizové situaci, ve které jsou i jiné země Evropy, Estonsko má inflaci 20 procent, státy, které zaškrtily ceny energií, jsou na 17 procentech inflace, ta situace je dosti podobná, ceny letí nahoru, byť to třeba není primárně v cenách energií. Takže musí padnout ten totem, že nejsprostější slovo je vyšší schodek. My, když jsme snižovali schodek, tak ještě nebyla válka,“ připouští navýšení státního dluhu. Další zdroje, které by mohly aspoň částečně vyvážit výdaje a příjmy státu, vidí ve vyšších daních, buď sektorové nebo ve zdanění energetických firem, a vyplacení vyšších dividend ČEZu.

Pořad vychází na Reflex.cz >>>