Marksová chce jistotu pro neziskové organizace, chce víceletý rozpočet

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: Tomas Novak/Euro

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude usilovat o zavedení víceletého financování sociálních služeb, zatím ale nenašlo shodu s ministerstvem financí. Se změnou počítá strategie rozvoje sociálních služeb do roku 2025, kterou dnes schválila vláda. První návrhy, jak by měl systém fungovat, by mělo ministerstvo předložit příští rok.

„Neziskové organizace, které za nás odvádějí práci, by měly získat jistotu,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Nejde podle ní o výši příspěvku státu, ale o jistotu výhledu pro poskytovatele sociálních služeb alespoň na dva roky. Dokument určuje směr rozvoje sociálních služeb a má přinést větší efektivitu vydávání peněz. Podle dokumentu by měl v příštích letech vzniknout i nový inspektorát sociálních služeb, měla by se zavést podpora pečujících či růst výdělky pracovníků.

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Loni v Česku bylo téměř 5600 registrovaných sociálních služeb. Využívalo je na 126 tisíc lidí. Podle odhadů je v sociálních službách asi 100 tisíc úvazků. Výdělky jsou ale nízké. Ti, co pečují o potřebné, pobírají 12 až 15 tisíc korun hrubého.

Sociální pracovníci s odbornou či vysokou školou mají 18 až 22 tisíc korun. Celkem v České republice působí asi 17 500 sociálních pracovníků. Příspěvky na péči dostává přes 330 tisíc seniorů a postižených, v roce 2007 jich bylo o 75 tisíc méně. Se stárnutím společnosti zájem o pomoc a opatrování poroste.

Přeměna systému

Podle strategie by měla dál pokračovat přeměna systému péče. Místo v ústavech by se měla poskytovat hlavně v domácím prostředí, posílit se mají komunitní služby. Plán změn s harmonogramem by měl vzniknout příští rok.

Vzniknout má také dlouho požadovaný systém dlouhodobé péče. Propojit by se měly zdravotní a sociální služby. Vyřešit se má jejich financování. Strategie počítá i s podporou pečujících. O své blízké či známé se v Česku stará 250 až 300 tisíc lidí. Podle odhadů zajišťují 70 až 90 procent dlouhodobé péče. Často kvůli tomu musí opustit zaměstnání. Posílit by se proto měly odlehčovací a další služby.