Marvanová míří na spravedlnost, Válková ji chce za svou náměstkyni

Hana Marvanová

Hana Marvanová Zdroj: reprofoto YouTube.com

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO) by si ráda do úřadu přivedla advokátku a bývalou šéfku dnes již zaniklé strany Unie Svobody Hanu Marvanovou. Ta už podle Válkové nabídku předběžně přijala. Mohla by se stát náměstkyní.

„Pochopitelně, má pro to veškeré předpoklady, jak říkám, nejenom ty profesionální, ale i morální,“ odpověděla Válková České televizi na otázku, zda by Marvanová mohla být její náměstkyní. Marvanová by podle ČT mohla na ministerstvo nastoupit jako specialistka na občanské právo.

S Válkovou se Marvanová shoduje například v kritice loňské amnestie vyhlášené tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Marvanová zastupuje část poškozených klientů zkrachované stavební společnosti H-Systém, jimž amnestie zkomplikovala možnost domoci se odškodnění.

Marvanová byla od počátku 90. let více než deset let poslankyní, postupně za Občanské fórum, ODS a Unii svobody. Od poloviny roku 2001 byla víc než rok předsedkyní Unie svobody-DEU. Se stranou se postupně rozešla, v září 2003 se vzdala poslaneckého mandátu. V době komunistického režimu se účastnila práce v disentu. Spoluzakládala Nezávislé mírové sdružení a strávila kvůli tomu několik měsíců ve vazbě.

Glosa E15.cz: Tajný plán pro prvních 100 dnů Sobotkovy vlády