Masarykův vlak svezl Zemana s Kiskou. Nahlédněte do historické železniční soupravy

Video placeholde

Český prezident Miloš Zeman a slovenská hlava státu Andrej Kiska si v neděli společně připomněli výročí vzniku Československa jízdou v historické vlakové soupravě. Tu používal ke svým cestám první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Historickou soupravou jely obě hlavy států z Masarykova rodiště Hodonína do slovenských Topoľčianek, kde měli českoslovenští prezidenti své letní sídlo. Připomeňte si prostřednictvím videoreportáže, jak vlak vyjel na svou cestu po českých a slovenských městech.

Vlaková souprava je tažena parní lokomotivou. Její součástí je mimo jiné salonní vůz Aza 80, který byl v roce 1930 vyroben na zakázku ministerstva železnic přímo pro Masaryka k jeho 80. narozeninám.

Zakázku na výrobu první celokovové vozové soupravy na území Československa tehdy získaly Ringhofferovy závody v Praze. Při své první cestě vezl prezidenta Masaryka s dětmi Janem a Alicí na zotavenou na Francouzskou riviéru. Později jím jezdil po Československu i do zahraničí. Vůz byl zařazen i ve smutečním vlaku, který v září 1937 převážel tělo Masaryka do Lán.

Prohlédně si další slavný salonní vůz československé historie:

Video placeholde

Retrostroje: Od Rothschildů přes Beneše po komunisty. Podívejte se, jakými salonními vozy jezdili mocní • Michal Nosek, František Kára

Speciální vagon byl v provozu až do roku 1967. Postupně jej využívali všichni českoslovenští prezidenti.

Po renovaci v roce 1991 se v něm svezli také prezidenti České republiky Václav Havel a Václav Klaus nebo bývalý rakouský prezident Heinz Fischer. Miloš Zeman se historickou soupravou svezl poprvé.

Ve vlaku  prezidenty na asi čtyřhodinové cestě doprovázel například zástupce Českých drah nebo slovenský historik, který se specializuje na působení Masaryka na Slovensku. Pro státníky byl připraven oběd a jednali také mezi čtyřma očima.

V Topoľčiankách byla nachystána další připomínka Masaryka. Odpoledne se Zeman vrátil zpět do ČR. Vybrané datum je symbolické, protože 29. července 1923 poprvé Masaryk přijel na zámek v Topoľčiankách.