Měnový fond české ekonomice věří. Pro letošek odhaduje růst na 1,9 procenta

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Česká ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 1,9 procenta po loňském propadu 0,9 procenta. Předpověděl to ve svém novém globálním výhledu Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou předchozí prognózu, která pro letošek počítala s růstem 1,5 procenta.

V příštím roce očekává MMF mírné zrychlení růstu na rovná dvě procenta. „Zvednutí odhadu růstu české ekonomiky není překvapením, MMF byl ve svém dřívějším výhledu níž než tuzemské banky. Novým výhledem srovnal MMF krok s konsensem na trhu,“ uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Ministerstvo financí letos očekává růst o 1,4 procenta. Pro rok 2015 MF počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta. Podle Evropské komise by měl letos HDP vzrůst o 1,8 procenta, v příštím roce o 2,2 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává letos růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta.

Spotřebitelské ceny v ČR by podle MMF měly letos stoupnout o jedno procento. Napřesrok by se mělo tempo jejich růstu téměř zdvojnásobit na 1,9 procenta.

MMF rovněž předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Česku letos klesne na 6,7 procenta z loňských sedmi procent. V příštím roce by se měla situace na trhu práce nadále zlepšovat a míra nezaměstnanosti by měla sestoupit na 6,3 procenta.

MMF: Devizové intervence byly správné

Fond rovněž ve zprávě označil devizové intervence za vhodně zvolený nástroj měnové politiky. Intervence Česká národní banka zahájila loni v listopadu kvůli obavě z deflace. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík dnes následně ve svém blogu uvedl, že téma deflace je díky provedeným intervencím uzavřené téma. „Ačkoli zastánci i kritici politiky ČNB mají na provedené oslabení kurzu diametrálně odlišný názor, v jednom se obě skupiny vzácně shodnou - ani jedna z nich o hrozbě budoucí deflace již nehovoří. Toto téma se zdá být pro českou ekonomiku uzavřené. Tím je riziko sebenaplňujících se deflačních očekávání prakticky odvráceno,“ uvedl.

Se zlepšující se hospodářskou situací počítá MMF rovněž na Slovensku, kde by měl růst ekonomiky v letošním roce výrazně zrychlit na 2,3 procenta z loňských 0,9 procenta. Napřesrok slovenská ekonomika podle fondu stoupne o rovná tři procenta.