Menší podniky dusí krize

výroba

výroba Zdroj: E15

Kapitálové investice evropských podniků do 250 zaměstnanců trpí současným nejistým ekonomickým výhledem. Firmy se zdráhají investovat například do nového vybavení anebo jejich plány zarazí špatný přístup k financování. Vyplývá to z průzkumu, který v sedmi evropských zemích provedla GE Money Bank.

Nejvíce ekonomické těžkosti pociťují malé podniky, které zaměstnávají méně než 50 lidí. Polovina z nich tvrdí, že nedostatek dostupných finančních prostředků a pokles počtu zakázek omezuje jejich schopnost investovat. Firmy s 50 a více zaměstnanci jsou optimističtější. Na nejisté ekonomické prostředí si stěžuje třetina z nich.

Ve velké čtyřce evropských ekonomik jsou nyní investiční záměry o 39 procent nižší, než tomu bylo v červnu 2011. Nejlepšímu zdraví se těší Německo, kde v následujícím roce dojde k masivním investicím, které zhruba o 17 procent převýší odhady z konce minulého roku. Na druhém konci stojí Itálie, kde se čeká pokles o tři procenta.

V regionu střední Evropy jsou nejoptimističtější polské firmy, které chtějí v následujícím roce zvýšit investice o více než třetinu. Malé a střední podniky v Česku věří v pozitivní změnu, byť nejsou tak optimistické jako v Polsku. Jejich kapitálové investice zřejmě zůstanou stabilní. Naopak čtyřprocentní propad se očekává v Maďarsku.