Metylalkohol zabil 25. oběť, nemocnice přijala dalšího otráveného

ztráta zraku po požití metylalkoholu

ztráta zraku po požití metylalkoholu Zdroj: ctk

Na otravu metylalkoholem dnes zemřel v nemocnici v Havířově na Karvinsku pětapadesátiletý pacient. V nemocnici ležel od 3. září, jeho stav byl od počátku velmi špatný. Řekl to náměstek ředitele nemocnice pro léčebnou péči Jaroslav Lux. Je to 15. oběť jedovatého alkoholu v Moravskoslezském kraji, 25. v celé České republice. Dalšího pacienta s otravou metylalkoholem dnes přijala městská nemocnice Ostrava.

Šedesátiletý muž je ve vážném stavu a dostal norský lék fomepizol, řekl dnes mluvčí nemocnice Jiří Maléř. „U muže bylo zjištěno 0,79 promile metylalkoholu. Bude připojen na umělou ledvinu,“ podotkl Maléř. Dodal, že muž je nyní na metabolické JIP, ještě během dnešního dne však bude přeložen na ARO.

Soud během víkendu poslal do vazby v souvislosti s otravami metylalkoholem další čtyři obviněné. Dnes to řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Z 24 obviněných v kraji již soud poslal 15 lidí do vazby.

Mezi stíhanými jsou i čtyři ženy. V kraji už po požití nekvalitního alkoholu zemřelo 14 lidí. Kvůli sérii otrav metylalkoholem bylo v moravskoslezských nemocnicích postupně hospitalizováno několik desítek lidí, někteří zůstávají ve vážném stavu.

Policie: Už máme jasno

Policisté by dnes měli zveřejnit, k jakým výsledkům dospěli ve vyšetřování kauzy metylalkoholu. Podle nedělního vyjádření policejního prezidenta Martina Červíčka měla policie již o víkendu v případu jasno a zabývala se pouze jednou vyšetřovací verzí. Dostala se prý k předpokládanému vrcholu pyramidy výrobců alkoholu s metanolem.

Kriminalisté do neděle obvinili 41 lidí, 17 z nich skončilo ve vazbě. Nejvíce stíhaných je z Moravskoslezského kraje. Výrazný posun ve vyšetřování přinesla podle Červíčka čtvrteční akce zlínských kriminalistů, při které v Opavě zajistili 6000 litrů tekutiny, s největší pravděpodobností metanolu.

Dnešní informace by se měly týkat pouze kauzy, která je spojena s otravami jedovatým alkoholem. Na základě údajů získaných při vyšetřování se však kriminalisté budou zabývat i dalšími případy nelegální výroby lihovin.

Metanol jednoho chamtivého babího léta

V Česku již kvůli metylalkoholu , případy otrav se rozšířily do devíti krajů republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány, řada pacientů bude mít doživotní následky, někteří například oslepli. Kvůli šíření jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. září prohibice na tvrdý alkohol.