Miliardář Ivo Lukačovič poslal letišti Točná 55 milionů korun

Stíhací letoun De Havilland Vampire

Stíhací letoun De Havilland Vampire

Vášeň internetového miliardáře Ivo Lukačoviče pro létání spolkla další desítky milionů korun. Podle zjištění deníku E15 většinový majitel Seznamu.cz investoval do projektu letiště v Točné v uplynulých týdnech 55 milionů korun. Ty získala společnost Letecké muzeum Točná (Lukačovič je stoprocentním majitelem), která provádí přestavbu tohoto původně sportovního letiště na okraji Prahy.

Výběrové řízení Prahy 12 na nákup letištních pozemků Lukačovič vyhrál na podzim 2008, cena se vyšplhala na více než 160 milionů korun. Do procesu však zasáhl právní spor mezi původním nájemcem letiště, Aeroklubem Točná, a Prahou 12. Dohoda o prodeji pozemků tak byla podepsána až v září 2009.
Přesné určení peněz nechtěli Lukačovičovi zástupci komentovat.

„Letiště se v podstatě přivádí znovu k životu. Cílem je, aby jej bylo možné používat. Letiště bude určeno pro sportovní a historická letadla. Jeho znovuotevření je plánováno na rok 2012. Již nyní se na letiště začínají pomalu stěhovat první historické stroje, které jsou zároveň i schopné letu,“ uvedla mluvčí Seznamu.cz Irena Zatloukalová.

Podle původně ohlášených záměrů chce Letecké muzeum Točná prodloužit přistávací dráhu o 250 metrů na 880 metrů, vybudovat veřejnou zpevněnou komunikaci na letiště z Cholupic a nové zázemí pro piloty i pro veřejnost. Na webu firmy se uvádí, že na novém letišti budou hangárována historická letadla nebo jejich repliky: Avia BH1, BH5, Piper Cub, replika Zlínu XIII a Boeing Stearman.

Podle rozsahu prací je možné, že si revitalizace a přestavba Točné vyžádá další finance. „Celkovou cenu revitalizace lze jen těžko dopředu odhadnout,“ doplnila Zatloukalová.Podle informací E15 je velmi pravděpodobné, že miliardář Lukačovič v Praze vlastní ještě jedno letiště. Majitelem pozemků letiště v Praze-Letňanech je neprůhledná firma SIT Prague (vlastníkem je podobně neprůhledná britská firma Sky Invest Technology). Jediným členem představenstva SIT Prague je Milan Mikulecký. Ten je možnou spojkou na Lukačoviče. Mikulecký totiž v roce 2008 zároveň novinářům představoval plány Lukačovičovy firmy Letecké muzeum Točná.