Miliony jsem chtěl ochránit kvůli rozvodu, soukal ze sebe nervózní Kocourek

Dotazy novinářů Kocourka evidentně zaskočily. Často hledal slova, odpovídal mlhavě, pomáhal si frázemi a situaci za něj občas zachraňoval mluvčí Pavel Vlček.

Dotazy novinářů Kocourka evidentně zaskočily. Často hledal slova, odpovídal mlhavě, pomáhal si frázemi a situaci za něj občas zachraňoval mluvčí Pavel Vlček. Zdroj: Eduard Erben, E15

Hodně nepřesvědčivě dopadlo dnešní vystoupení ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, který chtěl vysvětlit původ 16 milionů korun na účtu jeho matky. Viditelně nervózní ministr prohlásil, že jde o legální prostředky pocházející z podnikání, osobních a rodinných zdrojů, které prý musel "odklonit" kvůli rozvodu s manželkou. Sám z funkce odstoupit nehodlá, ale bude prý ještě dnes mluvit s premiérem Petrem Nečasem.

„Mám čisté svědomí, vše prý proběhlo v naprostém pořádku,“ tvrdil Kocourek s tím, že příslušným orgánům je ochoten poskytnout potřebné doklady. „Musel jsem reagovat na spekulace, které se vyrojily v posledních dnech, nezakládají se na pravdě,“ dodal.

Ministr popřel souvislost této své finanční transakce spojovat se svou funkcí v dozorčí radě ČEZ nebo se zájmy hazardního průmyslu. Přibližně deset milionů podle Kocourka pochází z podnikateleské činnosti. Po otci pak mělo být na účtu přibližně půl milionu korun, necelé dva miliony korun jsou jeho matky. Z pojistek by mělo být 400 tisíc korun a z mimosoudní dohody, která se týká jeho úrazu, měl získat tři miliony korun. Protředky prý svěřil společnosti Key Investments proto, aby je „odklonil“ od problémů s rozvodem.

Korupce, nebo rozvodový podvod?

Dotazy novinářů ale Kocourka evidentně zaskočily. Často hledal slova, odpovídal mlhavě, pomáhal si frázemi a situaci za něj občas zachraňoval mluvčí Pavel Vlček. Svým vysvětlením původu peněz Kocourek zároveň nahrál spekulacím, že pokud nešlo o korupci, šlo o rozvodový podvod, kdy se snažil ošidit bývalou manželku na jejích nárocích.

„Pan ministr Kocourek se přiznal, že není korupčník, že akorát podvedl svojí bývalou manželku. Já si myslím, že i toto samo o sobě by stačilo k tomu, aby okamžitě odstoupil ze své funkce“, řekl místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier.

Také podle KSČM vláda Kocourkovou kauzou ztratila „poslední zbytky důvěryhodnosti“ a kabinet by proro měl vyvodit důsledky a okamžitě odstoupit. „Bez jakékoliv 'krvežíznivosti' konstatuji, že po dnešním vystoupení pana Kocourka je zřejmé, že musí z vlády sám okamžitě odejít,“ dodal předseda LEV 21 Jiří Paroubek.

A shovívaví k dnešnímu Kocourkovu výkonu nejsou ani koaliční kolegové. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík označil ministrovo vystoupení za „velmi běsné“. „Já se domnívám, že pan premiér by měl skutečně konat v co nejkratší době. Měl by dát jasně najevo svoje stanovisko. Je to jeho osobní odpovědnost,“ řekl Gazdík.

Přečtěte si kometář Davida Klimeše:

„Nikdo na této transakci nezbohatnul. Udělala se transakce, kdy jsme soustředili naše rodinné peníze a prostřednictvím této transakce je převedli na jiný účet,“ ujišťoval Kocourek. „Obrátil jsem se na Key Investments, aby provedla transakci, která by směřovala k nějakému výsledku, ale detaily neznám. Souhlasil jsem s tím, že to bude spojeno s nějakou společností v USA,“ dodal.

To, jestli zůstane v ministerském křesle nezáleží prý na něm, ale na premiérovi. „Ještě se dnes setkáme a situaci posoudíme,“ uvedl Kocourek.

Z dokumentů zveřejněných před šesti dny deníkem Dnes vyplývá, že matka nynějšího ministra uzavřela smlouvu se společností Key Investments 3. března 2008. Už o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investovala peníze klientů výhradně Key Investments. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak přišla hotovost 16,14 milionu korun na její účet.