Miliony pro úředníky. Sobotkova vláda rozdávala prémie

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Vláda Bohuslava Sobotky rozdávala prémie. Za první půl rok práce úředníkům rozdělila na odměnách celkem 155 milionů korun. Nejštědřejší byl Úřad vlády, zaměstnancům přilepšil 26 miliony korun. V průměru tak k platům získali až 50 tisíc korun.

Jedny z nejvyšších bonusů nadělil svému týmu ministr průmyslu Jan Mládek. Úředníky podle Radiožurnálu odměnil částkou 11 a půl milionu korun. Na hlavu si tak každý přilepšil skoro o dvacet tisíc.

„Prémie si zasloužili za práci, kterou vykonávají. Například příprava energetického a horního zákona. A intenzivní práci v sekci zahraničního obchodu a evropské integrace,“ vysvětlil šéf ministerstva průmyslu a obchodu.

Víc než ministr Mládek už vyplatilo jen vedení resortu zemědělství a zmiňovaný Úřad vlády. Nejvyšší odměnou pro jednotlivce bylo 130 tisíc korun pro jednoho z náměstků na ministerstvu financí. Průměrná prémie na jednoho člověka udělená současnou vládou činila podle Radiožurnálu 15 746 korun.

My ne, říkal Sobotka

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přitom ještě loni odmítal praxi, kdy vláda nadělí svým oblíbencům štědré prémie. Ty v minulosti v extrémních případech převýšily i roční plat.

Obě předchozí vlády rozdělily podle rozhlasu loni za půlrok práce výrazně více peněz, kabinet Petra Nečase dokonce o více než polovinu vyšší částku než Sobotkův.

Někdejší premiér Petr Nečas, uprostřed, odchází 14. 11. 2013 z pražské policejní služebny poté, co odmítl vypovídat v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Případ se týká podezření z uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Vlevo je Nečasův právník Josef Lžičař.Někdejší premiér Petr Nečas, uprostřed, odchází 14. 11. 2013 z pražské policejní služebny poté, co odmítl vypovídat v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Případ se týká podezření z uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Vlevo je Nečasův právník Josef Lžičař. | ctkOdměny byly za bývalého kabinetu Petra Nečase dvojnásobné (foto ČTK)

Nečasova vláda dala loni úředníkům na odměnách za první pololetí krátce před svým pádem zhruba 244 milionů korun. Předseda úřednického kabinetu Rusnok, který Nečase loni v červenci vystřídal, vysoké prémie kritizoval.

Přesto pak ale Rusnokův kabinet v prosinci rozdal téměř 180 milionů, přestože nezískal důvěru a vládl v demisi. Tehdejší ministr financí Jan Fischer dokonce jednomu z náměstků dal odměnu ve výši 310 tisíc korun.