Minimální mzda by se měla odpolitizovat a růst podle mzdy průměrné, říká ekonom Sobíšek

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank CZ+SK

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank CZ+SK Zdroj: Profimedia

Ekonom Pavel Sobíšek
2
Fotogalerie

Vláda v úterý rozhodla, že minimální mzda od ledna vzroste o 1150 korun na 13 350 korun. V příštím roce by tak měla jeji úroveň dosáhnout 39,3 procenta mzdy průměrné. To je podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška blízko hranice, která je pro tuzemskou ekonomiku únosná. „Zvyšování poměru nemusí mít vliv na ekonomiku i roky. Pak ale přijde zpomalení a ten vliv se najednou projeví masivně,“ upozorňuje Sobíšek.

Jaký bude mít podle vás dopad poslední zvýšení minimální mzdy na tuzemský trh práce?

Předchozí zvýšení minimální mzdy naznačují, že i toto poslední zvýšení by mohlo projít bez zásadních otřesů v ekonomice. Zároveň jsme ale svědky toho, že ekonomika zpomaluje svůj růst a riziko podobných vládních rozhodnutí roste. Pokud bude nadále docházet k oslabování poptávky, rostoucí mzdové náklady budou firmy daleko víc bolet a pro část z nich může být výše minimální mzdy jazýčkem na vahách při rozhodnutí, kolik pracovních míst zrušit.

Letos by měla minimální mzda činit 38,2 procenta mzdy průměrné, v příštím roce dokonce 39,3 procenta, což je druhý nejvyšší poměr v historii České republiky. Není i tohle nebezpečný faktor?

Ano, ale ten problém bude vždy zpomalení ekonomiky. Zvyšování poměru nemusí mít vliv na ekonomiku i roky. Pak ale přijde zpomalení a ten vliv se najednou projeví masivně.

Měla by tedy minimální mzda v příštích letech růst pomaleji?

Na jednu stranu souhlasím s tím, aby se výše minimální mzdy odpolitizovala a nastavil se nástroj, podle kterého bude minimální mzda růst automaticky. Na druhou stranu musí být nástroj nastavený konzervativně právě kvůli výše zmíněným rizikům.

Od čeho by se ten nástroj měl odvíjet?

Stačila by klidně i výše průměrné mzdy, ale ten poměr by určitě neměl být výrazně vyšší než je dnes, únosný je podle mě maximálně na hranici 40 procent. Minimální mzda by měla být skutečně dolním limitem jen pro malé procento pracovníků.