Ministerstvo financí hledá novou budovu pro auditory

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí má problémy s místem asi pro 200 úředníků, kteří budou pro úřad od začátku roku 2013 nově zajišťovat audit a kontrolu čerpání peněz z evropských fondů. Ministerstvo proto začalo v Praze hledat kancelářskou budovu, v níž by auditoři a kontroloři sídlili.

Úřad poptává asi 2700 metrů čtverečních kancelářských ploch, na nichž by mělo být 95 až 140 kanceláří. Ministerstvo dále požaduje sklad na dokumenty o nejméně 500 metrech čtverečních, který lze v budoucnu rozšířit na dvojnásobek.

Objekt má být dostupný městskou dopravou do 30 minut ze sídla ministerstva v Letenské ulici. Nabídky ministerstvo přijímá do 20. září. „Převzetí vybraného objektu a zahájení případných úprav předpokládáme na přelomu listopad/prosinec 2012,“ stojí v poptávkové dokumentaci. Ministerstvo si chce budovu pronajmout nejméně na osm let.

O přesunu kontroly a auditu dotací na ministerstvo financí rozhodla vláda v rámci balíku opatření, která mají napravit tuzemské problémy s čerpáním peněz z EU. Kontrolní a auditní pravomoci měly dosud v Česku kromě resortu financí také řídící orgány dotačních programů, které spravují tuzemské úřady. Právě jejich odborníky chce ministerstvo v nové organizaci kontroly a auditu co nejvíce využít, řekl jeho mluvčí Ondřej Jakob.

Vyčíslení případných zvětšených nákladů na novou strukturu je podle Jakoba zatím předčasné. „Vzhledem k tomu, že není jasné, v jakém stavu a stupni vybavení budou nabídnuté prostory, musí rozpočet počítat s určitou rezervou i pro tyto potřeby, které ale nemusí nastat a prostředky se ušetří,“ uzavřel mluvčí.