Ministerstvo obrany mělo chyby v účetnictví za miliardy, zjistil kontrolní úřad

Ministerstvo obrany ČR

Ministerstvo obrany ČR Zdroj: Profimedia

Ministerstvo obrany
Budova Nejvyššího kontrolního úřadu
3
Fotogalerie

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) našel v loňském účetnictví ministerstva obrany chyby za tři miliardy korun. Nedostatky se ale ministerstvu podařilo napravit už během kontroly, konstatoval NKÚ. Resort obrany také odstranil většinu problémů, na něž poukázaly předchozí kontroly. NKÚ to uvedl v tiskové zprávě. 

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky ministerstva za rok 2017. "Významné nesprávnosti za tři miliardy korun, které kontroloři zjistili ve vedení účetnictví, ministerstvo odstranilo ještě během kontroly a před uzavřením účetních knih," zjistili kontroloři. Další chyby v účetní závěrce, už podle nich nebyly významné. Týkaly se například dlouhodobého nehmotného majetku, výnosů z prodeje letounů nebo časového rozlišení nákladů.

Nedostatky, ale nikoliv významné, objevili kontroloři také v údajích předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Chyby vznikly zejména při třídění výdajů na informační a komunikační technologie. V závěrečném účtu ale ministerstvo chyby nemělo, konstatuje NKÚ.

Kontrolory zajímalo také to, jak resort obrany napravil nedostatky zjištěné při předchozích kontrolách. "Ministerstvo ke všem přijalo nápravná opatření a většinu nesprávností se mu podařilo odstranit," konstatoval NKÚ.