Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo trestní oznámení, tuší 150milionovou škodu

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Vedení ministerstva práce podalo trestní oznámení kvůli pořízení resortního ekonomického informačního systému a kvůli skartaci dokumentů po výměně ministryň. Obrátilo se na Nejvyšší státní zastupitelství kvůli podezření na zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizí věci s možnou škodou přes 150 milionů korun, informoval mluvčí ministerstva Vladmimír Řepka. Koho přesně nynější vedení resortu podezírá, neupřesnil.

Nová ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) nastoupila do funkce loni v prosinci. Vystřídala v ministerském křesle Michaelu Marksovou (ČSSD).

Němcová bývalé vedení resortu za přípravy a pořizování informačních technologií kritizovala, a to zvlášť za ekonomický systém EKIS/SAP. Odvolávala se na závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu a na forenzní audit, který zadala. Stěžovala si také, že se z ministerstva před jejím příchodem odvezla ke skartování stovka pytlů dokumentů.

Podle nynějšího vedení ministerstva mohl být spáchán trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Němcová uvedla, že jednání bylo zřejmě úmyslné. "Není vyloučeno, že se v daném případě mohlo jednat o spolčení více osob s cílem páchání trestné činnosti ať již formou organizované skupiny, či zločinného spolčení," uvedl Řepka. Dodal, že další informace nebude ministerstvo kvůli vyšetřování poskytovat.