Moody's: Praha si i přes investice udrží dobré finanční výsledky

Praha

Praha Zdroj: CC BY-SA 2.0: Olivier Bruchez via Flickr

Praha v následujících třech letech pravděpodobně udrží dobré finanční výsledky, a to i přes rozsáhlé potřeby investic do infrastruktury. Vyplývá to z analýzy ratingové agentury Moody’s.

Kapitálové výdaje Prahy, které se zaměřují na zkvalitnění infrastruktury, zejména v oblasti dopravy, by měly podle společnosti zůstat ve střednědobém výhledu na přiměřené úrovni okolo čtvrtiny celkových rozpočtových výdajů ročně.

Mezi hlavní investiční priority Prahy podle Moody's patří dobudování vnitřního městského okruhu, rozšíření sítě metra a také modernizace čistírny odpadních vod. Tyto projekty prý tvoří 40 procent celkových investičních potřeb města.

Praha v letošním roce hospodaří s rozpočtem ve výši 56,3 miliardy korun. Na investice má 11,2 miliardy korun, tedy o něco více než loni. Město počítá s celkovými výdaji 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy. Schodek pokryje příspěvek od státu. U investic je určena nejvyšší částka na dopravu, a to asi pět miliard, loni to bylo 6,7 miliardy korun. Kromě stavby tunelu Blanka by měly jít peníze mimo jiné i na opravu Libeňského a Hlávkova mostu nebo na rekonstrukce ulic. Dalších 625 milionů plánuje město vložit do přípravy trasy metra D, konkrétně na výkupy pozemků.

„Flexibilita plánování kapitálových výdajů města, snaha udržet přiměřenou zadluženost a jeho zodpovědné řízení rozpočtu by měla pomoci udržet dobré finanční výsledky,“ uvedla analytička Moody’s Public Sector Europe Kateřina Hanzlová.

Hlavním zdrojem financování kapitálových výdajů zůstanou podle Moody's velmi silné provozní přebytky Prahy, které v letech 2010 až 2014 činily průměrně 24 procent provozních příjmů. „Město v letech 2015 až 2017 neplánuje čerpat na krytí svých investičních výdajů nové úvěry, což by mělo přispět k udržení stávající výše zadluženosti,“ uvedla agentura.