Motejlek.com: Za nájezdy na bývalý Legios je KKCG

ilustrační foto, Legios

ilustrační foto, Legios Zdroj: Archiv Profit

Insolvenční řízení společnosti Heavy Machinery Services (HMS), bývalý Legios, provází řada sporů. Jeden z věřitelů, Všeobecná úverová banka (VÚB), tvrdí, že konkurz je zmanipulovaný. K Vrchnímu soudu v Praze podala odvolání proti rozhodnutí insolvenčního soudu a domáhá se zrušení řady kroků, za nimiž prý stojí insolvenční správce a insolvenční soud v Českých Budějovicích. Právě VÚB loni v říjnu podala návrh na insolvenční řízení, Legios jí má dlužit 235 milionů korun.

Server Motejlek.com uvedl, že za „nájezdem“ je KKCG podnikatele Karla Komárka. Advokáti zastupující VÚB podle něj byli s Komárkovým impériem personálně spjatí. Konkrétně jde o advokáta Josefa Novotného či Radku Konečnou, která pracuje jak pro KKCG, tak pro VÚB. KKCG je podle Motejlka i mezi věřiteli HMS skrze firmu Moravia Systems.

Výrobce vagonů Legios se dostal do finančních problémů a skončil v insolvenčním řízení, o kterém rozhoduje Krajský soud v Českých Budějovicích. Ten nedávno povolil reorganizaci. Pohledávky ve výši 3,3 miliardy korun ohlásilo 322 věřitelů. „Schůzi věřitelů však ovládly pouze společnosti, které mají prokazatelnou vazbu na osobu Františka Savova. Zároveň existuje důvodné podezření, že pohledávky některých z nich jsou fiktivní,“ tvrdí VÚB s tím, že insolvenční správce pohledávky nepopřel a soud je nevyloučil z hlasování.

Schůzi věřitelů prý ovládly "vybrané" společnosti

To HMS popírá. „VÚB Bratislava poskytla se souhlasem mateřské banky provozní finanční prostředky společnosti Heavy Machinery Services. Následně ale VÚB dohody a úvěrové smlouvy porušila a účelově vyvolala insolvenci společnosti HMS. Cílem insolvence však nebylo poměrné uspokojení pohledávek všech věřitelů, ale snaha VÚB o nepřátelské převzetí HMS a poškození ostatních věřitelů. VÚB tak naplnila skutkovou podstatu trestného činu poškozování věřitele,“ uvedl mediální zástupce HMS Michal Donath.

„Právě přes Všeobecnou úvěrovou banku mohlo dojít k vytlačení Františka Savova a nástup KKCG. Savov ale nadále drží kontrolu nad HMS v pozici hlavního věřitele,“ poznamenává Motejlek.com. Podnikatel František Savov vlastní vydavatelství Mladá fronta.