Mynář nepotřebuje nejvyšší bezpečnostní prověrku, rozhodli poslanci

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář Zdroj: Anna Vackova

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář (vpravo) přichází 23. června za doprovodu prezidentova tiskového mluvčí Jiřího Ovčáčka do Poslanecké sněmovny v Praze, kde Mynář odevzdal své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové.
Zleva ruský podnikatel, bývalý šéf společnosti Ruské železnice Vladimir Jakunin, poradce prezidenta Martin Nejedlý a hradní kancléř Vratislav Mynář na slavnostní večeři.
3
Fotogalerie

Prezidentův kancléř nadále nebude potřebovat bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň utajení. Sněmovna zamítla na návrh KSČM novelu poslanců Starostů a nezávislých, která by povinnost nejpřísnější prověrky uzákonila.

Pro zamítnutí hlasovalo 98 ze 159 přítomných poslanců, proti jich bylo 41. Zamítnutí podpořili vedle komunistických poslanců také zástupci hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a ČSSD.

Předloha byla reakcí na spory o chybějící prověrce současného prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Za předkladatele návrhu řekla poslancům Věra Kovářová (STAN), že kancléř by měl mít prověrku, protože pracuje s informacemi, "které v nesprávných rukách mohou představovat bezpečnostní riziko státu". "Funkce kancléře prezidenta republiky je důležitou a váženou pozicí, která si zaslouží být obsazena důvěryhodnou a prověřenou osobou, která bude hájit zájmy státu, a ne své osobní," řekla Kovářová.

Kritikům vadí to, že novela mířila na konkrétního člověka, kterého předkladatelé zmínili i v důvodové zprávě. Mynář rozhodnutí Sněmovny přivítal. "Věřil jsem ve zdravý rozum ve Sněmovně a nic jiného jsem nepředpokládal. Je to samozřejmě hloupost a uražená ješitnost některých poslanců, kteří už nevědí, jakým způsobem by exhibovali. Takže já jsem za to samozřejmě rád," řekl kancléř.

Vedle povinnosti mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň utajení novela pojednávala o bezúhonnosti a svéprávnosti. Kancléř by také nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích. Pokud by novela platila, kancléř by musel získat nejpřísnější prověrku do roka.

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se rozhodl proti tomu bránit soudní cestou. Uvedl, že podrobnosti o průběhu soudního jednání nemá. Z médií pouze zaznamenal, že před projednáním jeho případu se musí soud zabývat dalšími asi 50 záležitostmi, což by v rámci statistiky znamenalo zahájení líčení na podzim.

Vláda Andreje Babiše (ANO) novelu STAN odmítla pro nesystémovost. Uvedla také, že není třeba, aby měl hradní kancléř osvědčení pro nejvyšší stupeň utajení, neboť kancelář prezidenta pracuje pouze s informacemi podléhajícími stupni utajení vyhrazené nebo důvěrné.

Dosavadní úpravu postavení kancléře pokládá hnutí STAN za nedostatečnou. Zákon jen uvádí, že kancléře jmenuje a odvolává prezident.