Na Hrad chce už třetí žena: europoslankyně Roithová

Zuzana Roithová chce být českou prezidentkou

Zuzana Roithová chce být českou prezidentkou Zdroj: ctk

Po Miroslavě Němcové (ODS) a Janě Bobošíkové (Suverenita) se chce v přímé volbě ucházet o Hrad i europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). „Výzvy, aby kandidovala na prezidentku, přicházely nejen od lidovců,“ řekl k jejímu rozhodnutí, které dnes oficiálně oznámila, šéf strany Pavel Bělobrádek.

Devětapadesátiletá Roithová se nyní v evropském parlamentu angažuje mimo jiné v případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Vystupovala také proti mezinárodní smlouvě proti padělatelství ACTA. Před zvolením do Evropského parlamentu zasedala Roithová do července 2004 v Senátu, do něhož byla zvolena v roce 1998 jako bezpartijní. Od roku 1999 je členkou KDU-ČSL. Od ledna 1998 byla půl roku ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Předtím působila jako ředitelka vinohradské nemocnice či pražské Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Možnost kandidatury Roithové naznačovala už lednová ideová konference KDU-ČSL v Praze, při níž část zhruba šesti desítek účastníků obléklo žluté tričko s nápisem Roithová for prezident. Oficiální kandidatura současné europoslankyně ale tehdy nezazněla.

Protože KDU-ČSL má jen šest senátorů - na nominaci je jich potřeba alespoň 10 - bude si muset Roithová obstarat 50 tisíc podpisů od občanů. „Dá to jasný signál, zda kandidát, který se do volby hlásí, má důvěru lidí a já chci vrátit důvěru lidí v politiku,“ řekla europoslankyně.

Lidovecká kandidátka si zároveň zřídí zvláštní účet, kam ji budou moci její příznivci posílat sponzorské dary. Od své strany prý nechce ani korunu. „Odmítám přijímat finanční prostředky od jakýchkoli zájmových skupin včetně politických stran. Prezident má být nezávislý a nemá být komukoli vděčný za kampaň, kterou mu někdo připravil,“ prohlásila Roithová. Dodala, že údaje z konta bude průběžně zveřejňovat.

I když podle některých politologů nejsou šance Roithové příliš velké, pomůže její kandidatura zviditelnit KDU-ČSL.
Devětapadesátiletá lékařka se nyní v evropském parlamentu angažuje mimo jiné v případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Vystupovala také proti mezinárodní smlouvě proti padělatelství ACTA.

Před zvolením do Evropského parlamentu zasedala Roithová do července 2004 v Senátu, do něhož byla zvolena v roce 1998 jako bezpartijní. Od roku 1999 je členkou KDU-ČSL. Od ledna 1998 byla půl roku ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Předtím působila jako ředitelka vinohradské nemocnice či pražské Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

S kým se Roithová utká

Nejvíce šancí zatím mají bývalý premiér Jan Fischer a ekonom žijící v USA Jan Švejnar, kteří by se podle průzkumu Factum Invenio probojovali se do druhého kola. Podle volebního modelu by Fischer získal 24,5 procenta hlasů, Švejnar 14,5 procenta. Za nimi se umístila šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se shodným ziskem 9,7 procenta hlasů. Zuzana Roithová by podle šetření dostala tři procenta.