Na pražské konferenci k holokaustu vystoupil i Putinův spolupracovník

Ruský podnikatel Vladimir Jakunin

Ruský podnikatel Vladimir Jakunin Zdroj: Юрий Головин via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Pražské konference k výročí konce holokaustu se účastní i kontroverzní ruský podnikatel Vladimir Jakunin. Blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina byl po anexi Krymu zařazen na sankční seznam USA. Jakunin je zakladatelem a pořadatelem rhodoského diskusního fóra, na němž loni v září prezident Miloš Zeman mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce. Česká hlava státu za svá slova tedy sklidila kritiku doma i v zahraničí.

Jakunin podle informací přijel na pozvání Evropského židovského kongresu. Dvakrát vystoupil v rámci panelu o roli médií při utváření názorů na antisemitismus a extremismus. V seznamu hostí, který před akcí dostali novináři, uvedený nebyl, v programu pro hosty uvedený je. „Nebyl na seznamu hostů, který jsme dostali. Nevěděli jsme o tom do poslední chvíle,“ řekla serveru iDnes.cz Alice Horáková z agentury AMI Communications, která má na starost propagaci akce.

Možná se Jakunin setká i se Zemanem

Fórum Let My People Live! (Nechte žít můj lid) pořádá Evropský židovský kongres spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi. Prezidentem kongresu je Moše Kantor, ruský miliardář s údajně blízkými vazbami na prezidenta Putina. Fórum chce upozornit na hrozby spojené s přibývajícími projevy antisemitismu a extremismu ve světě.

Jakunin je šéfem ruských státních železnic. Obchodní aktivity Jakunina byly několikrát terčem stížností a žalob známého ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Šéf ruských železnic ale jeho obvinění kategoricky odmítá. „Seznam hostů konference je zcela v gesci jejích organizátorů. Nelze vyloučit, že se pan prezident s panem Jakuninem neformálně setká, ale v jeho oficiálním programu to není,“ řekl iDnes mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.