Na pražské urgentní příjmy chybí stovky milionů korun

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Pražské nemocnice chystají budování centrálních příjmů po vzoru amerických emergency. Z nemocnic v metropoli je zatím mají pouze Motol a Střešovice. Právě centrální příjmy by měly pomoci zrychlit a zpříjemnit příjem pacientů s akutními obtížemi. Jenomže peníze na takové investice zatím ministerstvo zdravotnictví nenašlo. Potřeba by byly stamiliony.

Příští rok je v plánu zlepšení urgentní péče a výstavba heliportu ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (45 milionu korun) a vybudování urgentního příjmu v Nemocnici Na Bulovce (24,2 milionu korun). V těchto případech už běží veřejné zakázky.

V dalších letech by mohly vzniknout urgentní příjmy ve Všeobecné fakultní nemocnici (265 milionu korun), Psychiatrické nemocnici Bohnice (148 milionu korun), Thomayerově nemocnici (675 milionu korun) a urgentní příjem chirurgických oborů ve FN Královské Vinohrady (28 milionu korun).

Veškeré tyto investice však závisí na možnostech státního rozpočtu a ochotě ministerstva financí

„Veškeré tyto investice však závisí na možnostech státního rozpočtu a ochotě ministerstva financí příslušným způsobem zohlednit potřeby pražského zdravotnictví v rámci rozpočtové kapitoly ministerstva zdravotnictví,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Potřeba urgentního příjmu například v bohnické psychiatrické léčebně je přitom opravdu urgentní. Velká část pacientů trpí tělesným i duševním onemocněním a léčebna je musí vysílat na lékařské zákroky například na Bulovku, čímž se léčba duševní choroby prodlužuje.

Nová budova akutního oddělení s JIP a oddělením zvýšené péče a diagnostikou by umožnila soustředit péči o psychiatrické pacienty na jedno místo a bezpečně pečovat i o agresivní pacienty a ty, kteří se pokusili o sebevraždu.

Nemocnice mají nový software pro lepší plánování operací