Nebezpečí pro demokracii podle BIS? Mezietnické napětí

Prahou dnes prošel první pochod romské hrdosti Roma Pride, ve kterém šli s Romy i jejich přátelé z většinové společnosti. (Foto ČTK)

Prahou dnes prošel první pochod romské hrdosti Roma Pride, ve kterém šli s Romy i jejich přátelé z většinové společnosti. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Nejvýraznější rizikový faktor pro demokratické zřízení, který loni ohrožoval Českou republiku, bylo podle Bezpečnostní informační služby (BIS) zvýšené mezietnické napětí v některých regionech. Protiromské nálady části veřejnosti by se totiž mohly stát pro bezpečnost státu výraznějším problémem než sice extrémnější, ale méně početné skupinky pravicových radikálů.

Zpravodajci konstatovali, že loňský rok přinesl další sérii protiromských demonstrací, často doprovázených násilím. Spouštěcím mechanismem těchto akcí většinou byly menší incidenty mezi zástupci romské menšiny a majoritní společnosti.

„Frustrace běžných občanů pramenící z problematického soužití s některými zástupci romské menšiny a z neřešení této situace může kdykoli - v důsledku sebemenšího impulzu - vyústit nejen v radikálnější projevy a v podporu populistických či pravicově extremistických subjektů (…), ale může vést i k eskalaci problému a zejména k nárůstu skepse a nedůvěry obyvatel vůči demokratickým principům ČR,“ varovala kontrarozvědka ve své zprávě.

Ochrana jen pro někoho?

Podle BIS občané postupně ventilovali své negativní postoje vůči romské populaci například i kvůli některým policejním opatřením, která u nich vyvolávala pocit, že policie „chrání pouze Romy“, zatímco při každodenní ochraně zdraví a majetku „běžných“ obyvatel není její činnost dostatečná.

Svou roli prý sehrála i média, která o demonstracích informovala jako o akcích „extremistů“, přičemž místní si byli dobře vědomi, že dominantní část účastníků tvořili oni.

„Negativně lze také hodnotit velmi často jednostranná a neobjektivní vyjádření různých proromských aktivistů a nevládních skupin, která označovala za příčinu neutěšené situace pouze majoritní společnost a Romy zbavovala jakékoli odpovědnosti za daný stav,“ dodali zpravodajci.

Klára Samková: Romové jsou zrcadlem budoucích průšvihů