Nečas čeká, že Dlouhý dokáže vysvětlit miliony na účtu své ženy

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: mediafax

Premiér a předseda ODS Petr Nečas čeká, že vlivný jihočeský občanský demokrat Pavel Dlouhý bude schopen vysvětlit desítky milionů na účtech své manželky, kterými se podle médií zabývá jihočeský finanční úřad. Nečas to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že pokud Dlouhý své kroky a konání nebude umět vysvětlit, je otázkou, zda může ve své stranické pozici zůstávat.

„Já nevím, jak mohu zakročovat do soukromých záležitostí toho nebo onoho člověka. On je na nějaké politické pozici. Buďto bude schopen své konání a kroky vysvětlit, a nebo nebude,“ odpověděl premiér na otázku, zda se bude v případu nějak angažovat či věc řešit na vnitrostranické úrovni.

Deník Dnes s odkazem na úředníka blízkého vyšetřování uvedl, že jihočeský finanční úřad prověřuje účty manželky Dlouhého manželky. Podle listu vyšetřování Jany Dlouhé začalo z podnětu Finančního a analytického úřadu (FAÚ) ministerstva financí.

Pavel DlouhýPavel Dlouhý | Modrenoviny.czPavel Dlouhý

Někdejší jihočeský občanský demokrat Michal Doktor uvedl, že v době, kdy byl v ODS, zcela využil svou energii v souboji s Dlouhým, respektive jeho politickými vlivy a politickými nástroji „typu Martin Kuba (nynější ministr průmyslu)“.

„Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že lidé takového typu, s takovým rejstříkem nejen politických, ale i ekonomických vazeb a návyků, si pan předseda vlády vybral jako své spojence, jsem z ODS odešel,“ řekl poslanec, který se nyní hlásí k hnutí Jihočeši 2012. Poukázal i na to, že se mnohokrát věnoval případům až možného zneužívání peněz z evropských dotací v kraji. „Frustrace, rozhořčení z toho, jakým způsobem je nakládáno s veřejnými prostředky, se jen a jen umocňuje,“ uvedl s tím, že je smutné, že Hluboká nad Vltavou svůj rozvoj buduje na základě anomálních vazeb, které jsou asi na hraně zneužití zákonů. „Je to velmi smutný příběh konkrétních osob, které, doufám, budou volány k odpovědnosti,“ dodal Doktor.

Politikova choť podle deníku dostala na účet desítky milionů korun ze společnosti Rybářství Třeboň, která inkasovala státní dotace. Jako žena v domácnosti neplatí téměř žádné daně. Na její soukromé účty přitom od roku 2007 přicházely desítky milionů korun. Mezi léty 2007 až 2011 to bylo podle zjištění deníku 45 milionů korun. Největší obnosy přišly na její účet u České spořitelny od firmy Rybářství Třeboň, ve třech splátkách dohromady 19 milionů Kč.

Její manžel je nejen členem výkonné rady ODS, kterého před třemi lety Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů, ale také figuruje v představenstvu právě třeboňského rybářství, které získalo v minulosti řadu státních dotací.

Úřady vyšetřují možnou spojitost mezi transakcemi. Řeší otázku, z jakého titulu společnosti posílala peníze na soukromé konto manželky místního politika. Ředitel rybářství Jan Hůda to odmítl vysvětlit. Deník upozornil, že Rybářství Třeboň ve stejném období získalo z ministerstva zemědělství dotace na podporu rybářství a prodeje kaprů. Ministerstvo tehdy řídil Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič, který je nyní velvyslancem v USA. Dotace prý neovlivňoval a nevěděl, že Dlouhý je v představenstvu společností, které dotace čerpají.

Finanční transakce mohou ukázat na možný střet zájmů Dlouhého, jenž působí ve společnostech, kterým může ze svého postavení pomoci. Jihočeský finanční úřad nevyloučil, že se obrátí o další pomoc na ministerstvo financí, případně rovnou na policii, napsal deník.