Nečas hájil postoj k eurosmlouvě, podle Zaorálka tlachal

Petr Nečas, sněmovna

Petr Nečas, sněmovna Zdroj: CTK

Premiér Petr Nečas (ODS) před poslanci obhajoval své nedávné odmítnutí se připojit k rodícímu se fiskálnímu paktu eurozóny. Upozornil, že za Česko podpis úmluvy na lednovém summitu v Bruselu nevyloučil, pouze se k němu kvůli mandátu od vlády nezavázal. Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek označil premiérovu argumentaci za "tlach".

Cílem smlouvy je přispět k řešení současné dluhové krize především v zemích eurozóny posílením fiskální disciplíny a koordinace hospodářských politik členských států EU. Řada ustanovení smlouvy má ale podle premiéra povahu takzvaných blanketních norem, jejichž povaha se ukáže až v praxi.

„To, co víme, je, že dochází k přenosu nových významných pravomocí na unijní instituce a že se povaha evropské spolupráce mění směrem k fiskálním federalismu,“ uvedl Nečas. Řekl také, že smlouva umožní dvěma největším zemím EU společně s Evropskou komisí nařídit ostatním v případě potřeby opatření ke snižování nadměrného schodku rozpočtu.

„Podpis jsem nevyloučil, pouze jsem se k tomu nezavázal,“ řekl premiér. Uvedl, že podle vládního mandátu „Česká republika učiní rozhodnutí o případném podpisu této smlouvy až po důkladném prostudování jejího konečného textu“. Úmluva byla dojednána teprve na lednovém summitu, na němž se zástupci členských zemí měli k podpisu politicky zavázat.

O přesun pravomocí nejde, oponoval Nečasovi Zaorálek

Zaorálek premiérovy výtky vůči smlouvě zpochybňoval. Podle něj úmluva k žádnému přesunu pravomocí nepovede a je jen dohodou mezi členskými státy EU, která zavádí povinnosti pro státy platící eurem. „Text není všeřešící, ale je to určitý krok na cestě,“ uvedl Zaorálek. Připomenul, že premiérův postoj vedl k roztržce s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), podle něhož Nečasovo odmítnutí poškodilo české zájmy.

Za „plácání“ označil Zaorálek premiérovy obavy, že úmluva představuje první krok na cestě ke skutečné fiskální a hospodářské unii. Premiér namítl, že tak o tom mluví německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Zaorálkova poznámka tak podle Nečase potvrdila pravdivost výroku, že je místopředseda ČSSD „takový doktor Cvach české zahraniční politiky“.

Zaorálek doporučil sněmovně, aby hlasy vyzvala vládu k připojení Česka k úmluvě a zahájila její ratifikační proces. Na tom se ve středu hlasy opozice usnesl Senát. Sněmovna ale pouze po dvouhodinové debatě na návrh ODS premiérovo vystoupení vzala na vědomí koaličními hlasy, snahu sociálních demokratů nepodpořili ani komunisté. Úmluva se má podepisovat v březnu.