Nečas nečeká, že by se odvolání Lessyho podepsalo na koalici

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Otázku výměny policejního prezidenta by vládní poslanci neměli nijak spojovat s podporou klíčových vládních zákonů, které má Sněmovna na nadcházející schůzi schvalovat. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Žádost o koaliční schůzku kvůli změnám v čele policie prý od žádného z vládních partnerů nedostal a nechystá ji.

„Vůbec netuším, jak obsazení pozice policejního prezidenta, které je výhradní pravomocí ministra vnitra, souvisí se zákony, které jsou ve Sněmovně. Nesouvisí to vůbec nijak,“ řekl Nečas. Všem vládním poslancům vzkázal, že bez schválení klíčových vládních norem, jeho kabinet pokračovat nebude.

Policejního prezidenta Petra Lessyho, který měl spory s ministrem vnitra Janem Kubicem i lídry ODS a TOP 09, ve středu obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a v policii tak skončil. Nahradil ho jeho náměstek Martin Červíček.

Okamžité ustavení Červíčka policejním prezidentem místo dočasného pověření překvapilo vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM). Krok podle ní může „situaci zbytečně zkomplikovat“. „Nepochybně je na místě koaliční jednání nejen k této otázce, ale i k průběhu Sněmovny příští týden,“ sdělila Peake v tiskovém prohlášení.

David Klimeš: Nejhorší z možných Lessyho konců

„Žádnou žádost o svolání koaličního jednání jsem nedostal, takže nevím, jak mám na to reagovat,“ řekl dnes Nečas. Poslanci všech stran podporujících vládu podle něj musí počítat s tím, že bez schválení klíčových vládních návrhů, nebude jeho kabinet pokračovat. „Nebude pak možné sestavit rozpočet pro příští rok a tím pádem ztrácí smysl existence tohoto uspořádání,“ řekl Nečas s tím, že nebude stát v čele „údržbářské“ vlády.