Nečas odvolal Fuksu. Nahradí ho Bendl, Kuba, nebo Říman?

Ivan Fuksa

Ivan Fuksa Zdroj: E15

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) skončil. Rozhodnutí mu na dnešní narychlo svolané schůzce oznámil premiér Petr Nečas a prezident Václav Klaus vzápětí na návrh Nečase Fuksu odvolal. Premiér prý byl s Fuksou dlouhodobě nespokojen mimo jiné kvůli správě lesů či postoji k velkému tendru na likvidaci starých ekologických škod. Jeho nástupce chce vybrat v řádu dnů.

„Pan premiér mi oznámil, že mě odvolává. Že sice za mě bojoval s dřevěnou knihou, nicméně v té době moje odvolání požadoval kníže (ministr zahraničí Karel Schwarzenberg), a že on v té době mě podržel. A že ať to beru, že se rozcházíme z politických důvodů. Že je to v politické rovině,“ uvedl Fuksa.

Zároveň si myslí že jeho odvolání souvisí se situací v ODS, jelikož ve funkci ministra zemědělství nepochybil. Odvolání proto vnímá jako snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách.

Fuksa totiž patří mezi středočeské občanské demokraty blízké Nečasovu oponentovi Petru Tluchořovi. Středočeská ODS se jako jediná otevřeně postavila proti tomu, aby nadcházející kongres ODS Nečasovi a jeho místopředsedům prodloužil mandát v čele strany o půl roku.

Rozhoří se boj uvnitř ODS?

„Jednoznačné mé pochybení bylo to, že jsem si dovolil panu premiérovi sdělovat na politické scéně, to znamená na půdě ODS, jiné názory než má on. Názory, se kterými jsem byl v menšině. Byly to názory, které ani nemohly žádným způsobem pana premiéra ohrozit,“ podotkl Fuksa. Připomněl, že se nedistancoval od výroků bývalého předsedy poslanců ODS Tluchoře, ačkoliv ho k tomu premiér vyzval.

Někteří zástupci středočeské ODS v čele s Tluchořem také dnes odvolání Fuksy ostře kritizovali. Odchod ministra se nelíbí ani ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Nečas se ale brání. „Část středočeské ODS se to bude snažit interpretovat jako můj střet se středočeskou ODS. Není tomu tak, já o spolupráci se středočeskou ODS velmi stojím, mám tam celou řadu svých politických spojenců, a v žádném případě to není střet mezi mnou a středočeskou ODS,“ reagoval Nečas na spekulace o vnitrostranických důvodech Fuksova odchodu.

Nečas zdůraznil, že nechtěl Fuksu dehonestovat ani zpochybňovat jeho charakter. „Důvody jsou nikoliv osobního, ale politického charakteru. To znamená, že jako předseda vlády jsem s ním byl dlouhodobě nespokojený,“ řekl. Své výhrady prý Fuksovi několikrát osobně vyjádřil. O jeho odvolání prý uvažoval už na jaře. „V mnoha ohledech byl pro mě zklamáním,“ řekl Nečas.

Bendl, Kuba, nebo Říman?

Jako o možných Fuksových nástupcích se spekuluje o někdejším středočeském hejtmanovi a ministru dopravy Petru Bendlovi, předsedovi jihočeské ODS Martinu Kubovi či někdejším ministru průmyslu a šéfovi premiérových poradců Martinu Římanovi. Bendl je nyní předsedou středočeské ODS, velký vliv v této regionální organizaci má ale právě Tluchoř a jeho stoupenci.

Letos na jaře byl Fuksa kritizován několika dřevozpracovatelskými organizacemi a Hnutím Duha kvůli připravovanému tendru na těžbu dřeva v lesích, které spravuje státní podnik Lesy ČR.

Kritici se bojí vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších regionálních podniků a živnostníků podnikajících v lesnictví.

Ministra naopak podpořilo několik jiných lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře. Vládní Věci veřejné tehdy Fuksu kvůli dění v LČR vyzvaly k odstoupení.

Fuksa je ministrem zemědělství od loňského července, kdy na postu vystřídal Jakuba Šebestu. Od roku 2007 do loňského června působil ve funkci prvního náměstka ministra financí, v letošních volbách byl zvolen poslancem. V letech 2002 až 2006 byl starostou Příbrami, odkud pochází.

Přehled personálních změn v koaliční vládě Petra Nečase:

15. prosince 2010 - Kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP) oznámil rezignaci ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Prezident Václav Klaus demisi přijal 21. prosince a 17. ledna jmenoval novým ministrem životního prostředí starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu (ODS).

21. dubna 2011 - Prezident Václav Klaus jmenoval ministrem vnitra někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a ministrem dopravy Radka Šmerdu (oba nestraníci). Vládu opustil ministr dopravy Vít Bárta (demisi podal 8. dubna), dosavadní ministr vnitra Radek John (VV) zůstal vicepremiérem s pověřením řídit boj proti korupci.

17. května 2011 - Vicepremiér a předseda VV Radek John předal Petru Nečasovi rezignaci na post vicepremiéra. Z vlády prý necítil dostatečnou podporu pro boj proti korupci a s Nečasem se neshodl na personálním obsazení týmu svých spolupracovníků. Prezident demisi přijal 20. května 2011.

1. července 2011 - Prezident jmenoval místopředsedkyni VV Karolínu Peake vicepremiérkou. Peake dostala na starost legislativní radu vlády a výbor pro koordinaci boje s korupcí. Prezident také jmenoval ministrem dopravy pražského manažera VV Pavla Dobeše. Nahradil Radka Šmerdu, který na funkci rezignoval 30. června. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.

4. října 2011 - Premiér Petr Nečas navrhl odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS); z politických důvodů. Fuksovu demisi předá Nečas prezidentovi.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.