Nečas: Peake musí mít alespoň 10 poslanců

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

ODS považuje za řešení vládní krize jen spolupráci tří poslaneckých klubů. Novinářům to po jednání krajských lídrů ODS řekl premiér Petr Nečas. K založení sněmovního klubu je třeba 10 poslanců. K vicepremiérce Karolíně Peake by se tak muselo přidat dalších devět. Tolik se jich k ní zatím nepřihlásilo.

„Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak nějaký volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců, aby se to dopočítalo do nějakého počtu. To nepovažujeme za součást takzvané bezpečné většiny,“ řekl Nečas. Pokud by taková bezpečná většina nevznikla, je podle něj ODS připravena jít do předčasných voleb na konci června.

Peake má čas do pondělí, aby zajistila vládě „bezpečnou většinu“. Dosud se k ní jasně přihlásilo šest poslanců nejmenší vládní strany. K tomu, aby mohla vytvořit poslanecký klub by potřebovala ještě tři. Poslanec Radim Vysloužil dnes řekl, že stále není rozhodnutý, na jakou stranu se přidá. Nerozhodnutý zůstává i další z váhajících členů VV Milan Šťovíček, který ale ve čtvrtek slíbil, že pokud bude vláda dodržovat programové prohlášení, bude s ní hlasovat. Poslanec Otto Chaloupka zůstává ve VV. Spolupráci s platformou, kterou vytváří Peake nevyloučil nezařazený poslanec Michal Doktor, zvolený za ODS.

Peake dnes potvrdila, že její skupinu zatím tvoří sedm poslanců (včetně ní). „A je nepochybně řada poslanců z VV, kteří jsou nerozhodnutí. Neoslovuji ale poslance z jiných klubů,“ řekla v České televizi. Dodala, že je dlouhodobě v kontaktu s Doktorem, zatím spolu ale prý nemluvili o spolupráci v jednotném poslaneckém klubu. “(Pavla) Béma jsem zatím neoslovila,“ řekla. Bém, který pozastavil členství v ODS, kvůli aféře kolem odposlechů s lobbistou Romanem Janouškem, je nyní stejně jako Doktor nezařazený poslanec.

Krajští lídři ODS dnes podpořili dosavadní postup Nečase při řešení krize. Výkonná rada podle premiéra vypoví koaliční smlouvu a strana půjde do předčasných voleb, pokud se nepodaří získat požadovanou bezpečnou většinu založenou na spolupráci tří klubů. „A nebo Výkonná rada vypoví koaliční smlouvu a pověří grémium podpisem nové koaliční založené na spolupráci tří stran nebo tří poslaneckých klubů, ale bez Věcí veřejných,“ prohlásil Nečas. V úterý se mají také společně sejít poslanecký a senátorský klub ODS.

Nečas odmítl, že by jeho postoj nějak ovlivnilo dnešní vyjádření předsedy VV Radka Johna. John řekl, že VV nepodpoří žádné kroky směřující k předčasným volbám, protože je třeba zabránit vítězství levice. Podle středečního průzkumu CVVM by volby vyhrála ČSSD následovaná komunisty.