Nečas: Přijetí eura by mělo předcházet referendum

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

V Česku by podle premiéra Petra Nečase mělo být před případným přijetím eura referendum. Eurozóna se totiž prý od vstupu Česka do Evropské unie výrazně změnila a z monetární unie se stala unií dluhovou a transferovou. Nečas v Bruselu po dnešním setkání s europoslanci také naznačil, že není příznivcem nového otevírání základních unijních smluv, o němž se nyní v sedmadvacítce v reakci na dluhovou krizi uvažuje.

V současnosti není žádný návrh změn smluv, teprve se o tom bude jednat, podotkl ale Nečas. „V případě, že by tyto smlouvy znamenaly přesun pravomocí z národní úrovně na evropskou úroveň, tak by to i podle vládního programového prohlášení vyžadovalo v České republice referendum,“ řekl.

„Já jsem přesvědčený, že by referendum muselo být minimálně v tom okamžiku, kdy by se uvažovalo o vstupu do eurozóny,“ podotkl rovněž s tím, že jeho vláda termín přijetí eura v tuzemskunestanoví. Česko se na základě přístupové smlouvy zavázalo, že euro přijme, ovšem nepíše se tam, kdy by se tak mělo stát.

„Je nezbytné říci si otevřeně, že my jsme se v příslušném referendu o vstupu do EU zavázali ke vstupu do eurozóny, která v tu dobu byla pouhou monetární unií, kdežto dnes se postupně mění v dluhovou a transferovou unii. To je něco jiného, než o čem jsme hlasovali v referendu,“ řekl.