Nečas už ví, kým nahradí Fuksu. První se jméno dozví Klaus

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes oznámil, že má jméno nového ministra zemědělství za Ivana Fuksu (ODS), který kabinet opustil včera. Na vládě dnes ale Nečas jméno Fuksova nástupce ministrům neoznámil, nejprve jej chce sdělit prezidentu Václavu Klausovi. Podle premiéra bude jméno zveřejněno "v horizontu dnů".

Nečas dnes odmítl potvrdit či vyvrátit spekulace, že by se novým ministrem měl stát někdejší středočeský hejtman, dosavadní šéf tamní organizace ODS a bývalý ministr dopravy Petr Bendl. Bendl sám svůj možný nástup do vlády dnes komentovat nechtěl, jiné zdroje z ODS však i dnes trvají na tom, že do vlády má namířeno právě on.

„Skutečně se k tomu nemohu vyjádřit, první to ode mne uslyší pan prezident,“ nechtěl jméno konkretizovat ani premiér Nečas. Právě hlava státu také podle něj určí konkrétní termín jmenování, které by se mělo odehrát „v horizontu dní nikoliv týdnů“.

Jméno kandidáta, se kterým už je domluven, prý ale včas oznámí i koaličním partnerům. Předseda vlády v úterý poměrně překvapivě navrhl odchod ministra zemědělství Fuksy a prezident Klaus mu v podstatě okamžitě vyhověl. Nečas svůj krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností s ministrovou prací, Fuksa za odvoláním vidí vnitrostranické spory před blížícím se kongresem ODS.

„V tom je právě jedno z kouzel činnosti člena vlády. Ti kteří na té vládě nesedí, nemohou vědět, jak ten člověk jako ministr pracuje,“ poznamenal premiér. Připomněl, že ministr jako člen vlády rozhoduje o spoustě dalších témat, nikoliv jen o svém resortu.

Podstatou působení člena vlády je přitom podle premiéra nejistota, zda si funkci udrží. „Damoklův meč každou hodinu, každou minutu, každou sekundu visí nad každým členem vlády, včetně předsedy. To patří k údělu člena vlády,“ poznamenal Nečas.

Premiérovo rozhodnutí kritizovaly například zemědělské svazy. Nečas dnes reagoval slovy, že v případě člena vlády se má jednat o „ministra zemědělství nikoliv o ministra zemědělců“.

„Pro mě to bylo velké překvapení,“ řekl dnes k Fuksovu odvolání poslanec za ODS a místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež. „Já jsem s panem ministrem minimálně po odborné stránce byl velmi spokojen,“ uvedl Papež, který má dlouhodobě ve straně zemědělskou politiku na starosti. Jelikož v současnosti finišují v Bruselu jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky EU bude podle Papeže nejdůležitější, aby se Fuksův nástupce rychle zorientoval v zemědělské problematice a pokračoval ve vyjednávání s Evropskou unií.