Nedostatek zaměstnanců ohrožuje rozvoj, tvrdí šéfka personální firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Problém s nedostatkem pracovních sil v Česku je v mnoha oblastech kritický a ohrožuje ekonomický rozvoj země. České firmy proto musí nabírat zaměstnance ze zahraničí. Uvedla to Marja Pylkkänenová, ředitelka personální společnosti Alma Career Oy, pod níž v Česku spadá společnost Monster Career CZ.

Pylkkänenová dodala, že by se při řešení situace na pracovním trhu nemělo zapomínat na Čechy, kteří jsou v cizině a získávají tam zkušenosti. Až čtvrtina z nich se chce jednou vrátit domů. Vláda by se v tom měla angažovat a aktivně je domů lákat, uvedla. „Podobně kritickou situaci sledujeme také v dalších zemích regionu (na Slovensku a v Polsku). Z Maďarska a pobaltských států odchází také mnoho talentovaných lidí, což má obrovský vliv na pracovní trh v těchto zemích,“ řekla.

Česko je podle ní ve vyspělosti a rozvinutosti pracovního trhu ve střední Evropě na špičce. Sídlí zde silné společnosti, které sem často umísťují svá výzkumná centra. „Z pohledu nabídky pracovního trhu je tu situace výborná. Špatná je ale z pohledu pracovní síly. Česko potřebuje lákat nové mladé zaměstnance, nebo to zpomalí jeho ekonomický rozvoj,“ upozornila.

Nábor lidí ze zahraničí je tak podle ní nevyhnutelný. Jde o desítky tisíc lidí, jako klíčové vidí zejména IT odborníky a řadu pozic s odborným vzděláním. Lidé také při výběru kariéry často podceňují řemesla.

Pro cizince je Česko atraktivní a zejména pak pro ty, kteří ovládají cizí jazyky, uvedla Pylkkänenová. Stále ale zde existuje prostor ke zlepšení. Zaměstnavatelé by se měli zamyslet nad novými typy úvazků a zvýšit jejich flexibilitu. Americké společnosti například najímají IT specialisty z Evropy. Ti mohou pracovat v zemi, ve které žijí, a pouze jednou za čas létají do Ameriky.

Vedle kritického nedostatku pracovních sil připomněla Pylkkänenová i problémy v odborném vzdělávání. „České školství se musí změnit a zmodernizovat. Vítáme iniciativy firem, které situaci nenechaly svému osudu a samy se pouští do vzdělávání a vychovávají si své zaměstnance,“ dodala.

Na základě dohody podepsané mezi finskou mediální skupinou Alma Media a Monster Worldwide vznikl v lednu roku 2014 společný podnik Alma Career Oy, světová jednička v online náboru zaměstnanců. Jeho součástí jsou například společnosti LMC, Profesia a také pobočky Monster v Polsku, České republice, Maďarsku a Finsku.