Negativní kampaň nechystáme, slíbili Zeman i Schwarzenberg

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v předvolební debatě ČT

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v předvolební debatě ČT Zdroj: ctk

Finalista prezidentských voleb Karel Schwarzenberg (TOP 09) nehodlá před druhým kolem vybírání hlavy státu opustit vládní funkce. Někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman (SPOZ) ocenil podporu, kterou mu pro finále vyjádřilo vedení jeho bývalé strany, otupilo to předchozí hrany. ČSSD tím podle něj dokázala, že je opravdu levicovou stranou.

„Vážím si stanoviska sociální demokracie a myslím si, že tím dokázala, že je opravdu levicovou stranou,“ uvedl v České televizi Zeman k sobotnímu doporučení, aby voliči ČSSD zvážili jeho podporu. „Věřím, že právě toto prohlášení vedení sociální demokracie v čele s panem (Bohuslavem) Sobotkou některé předchozí hrany z obou stran otupí,“ dodal.

Kritikou Zemana nešetřil před prvním kolem prezidentských voleb kandidát a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, který skončil až čtvrtý. Zeman uvedl, že nehodlá ovlivňovat, koho si sociální demokraté vyberou na březnovém sjezdu do svého vedení.

Schwarzenberg před prezidentským finále neopustí ani své místo v čele TOP 09. „Vůbec žádnou rezignaci prozatím nenabídnu, ale musím se s ním (premiérem Petrem Nečasem) poradit o postupu příštích deseti dní, to je na každý pád nutné,“ uvedl Schwarzenberg ke svému nejbližšímu vládnímu angažmá. Své aktivity ministra zahraničí omezovat nemusí už kvůli tomu, že „kampaň se dopoledne nedělá, protože všichni lidi jsou v práci“.

Zeman i Schwarzenberg uvedli, že proti sobě nepovedou negativní kampaň. „Kdo vede primárně negativní kampaň, škodí sám sobě,“ uvedl Zeman. Schwarzenbergovy názory ale kritizovat hodlá. „Negativní kampaň se mi příčí,“ řekl Schwarzenberg. Nebylo by podle něho hezké, kdyby někdo vstoupil na Hrad „s kaňkami na saku“.

Ze Zemanova vyjádření vyplynulo, že na kampaň před druhým kolem hodlá dát asi ještě kolem milionu korun. Zákonný desetimilioný limit je podle něho zbytečně vysoký. „Nedovedu si představit, za co by se deset milionů mělo utratit,“ uvedl. Schwarzenberg prý hodlá vydat na propagaci asi pět milionů korun, které se jeho týmu povedlo ušetřit. Žádné koncerty, které završily jejich kampaň před prvním kolem, neplánují.

Schwarzenberg: Nerad bych vedl kampaň plnou osobních útoků

Dienstbier: Ve druhém kole jsou dva pravicoví kandidáti